NavMenu

Svetska banka podržala tranziciju Srbije ka zelenijoj ekonomiji zajmom od oko 150 mil EUR

Izvor: Beta Petak, 10.03.2023. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Orlandow)Ilustracija
Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 mil EUR za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta, saopšteno je danas.

- Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora - rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.

Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se "fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine".

Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i Nemačkom razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe te institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.