NavMenu

EMS potpisao ugovor o gradnji dalekovoda Kragujevac-Kraljevo, vrednog 13,5 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 24.03.2020. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu minstra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su danas ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 mil EUR. Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inače, reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope.

Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2.

Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu, iznosi 29,6 mil EUR.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 mil EUR, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 mil EUR koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.

- Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog auto-puta u ovom delu Evrope. Ponosna sam što je ovaj važan posao, u međunarodnoj konkurenciji, dobio konzorcijum koji je u najvećoj meri sastavljen od domaćih kompanija - istakla je direktorka Matejić.

Ministar Antić ovom prilikom je izjavio da je visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

- Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana. Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija. Izgradnja ovog elektroenergetskog auto-puta značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom - rekao je Antić.

Realizacijom projekta zameniće se prenosna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije pri kraju svog životnog veka, sa prosečnom starošću opreme od 50 godina.

Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW). On doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

Nabavka radova i opreme za drugu sekciju Transbalkanskog koridora podeljena je u dva Lot-a. Prvi je obuhvatio nabavku radova i opreme za dalekovod i sproveden je po pravilima KfW banke, kroz predkvalifikacionu i kvalifikacionu fazu.

Nakon završetka obe faze, odabran je izvođač radova – konzorcijum koji čine Kodar Energomontaža doo Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo Kraljevo i Elnos BL iz Banjaluke.

Kada je reč o drugom Lot-u, koji obuhvata nabavku opreme i radova na dogradnji TS Kraljevo 3 i opremanju polja u TS Kragujevac 2, izbor izvođača radova je u završnoj fazi i uskoro se očekuje potpisivanje i tog ugovora.

Veliku podršku prilikom sprovođenja procedure nabavke radova i opreme pružio je konusltant na projektu, konzorcijum kompanija AF Consult Switzerland i ELEM&ELGO.

Inače, prva sekcija je obuhvatila je izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV od Pančeva do rumunske granice i završena je u decembru 2017. godine. Prva sekcija u potpunosti je finansirana sredstvima EMS AD.

Nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacije treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.