NavMenu

Za izgradnju hidroelektrane "Đerdap 3" zainteresovano više stranih kompanija - investicija od 4 do 6 mlrd EUR

Izvor: Danas Ponedeljak, 21.09.2009. 09:26
Komentari
Podeli

Za izgradnju hidroelektrane "Đerdap 3" zainteresovano je nekoliko velikih kompanija iz Kine, Nemačke i Austrije, rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić prilikom nedavne posete Majdanpeku. Projekat treće dunavske elektrane, kako je to ocenio ministar rudarstva, značajan je i zbog činjenice da Mađarska i Bugarska grade nuklearne centrale, a nemaju snagu da isprate vršne kapacitete.

- Projekat za izgradnju ove elektrane postoji već godinama, i od strateške je važnosti za Srbiju. Ova treća dunavska elektrana locirana je u blizini Donjeg Milanovca a "Đerdap 3" bi imao snagu četiri puta 600 megavata, koštao bi 4 - 6 mlrd EUR i doprineo opštem razvoju ovoga kraja - rekao je Škundrić.

Izgradnja HE "Đerdap 3" omogućava da se noćni viškovi pumpaju u akumulaciju, a instalisana snaga ove reverzibilne elektrane od 2.400 megavata čini čak 34% postojećih kapaciteta EPS-a. Naime, ova bi elektrana proizvodila oko 7,6 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje i to tokom noći u vreme kada je potrošnja struje mala i kada kupaca nema. Prema tumačenju stručnjaka, ova bi se energija iskoristila i za vraćanje vode u reverzibilno jezero i njena bi se snaga ponovo koristila za proizvodnju električne energije u periodu najprofitabilnije cene.

"Đerdap 3" bi, na osnovu procena, mogao da ima 850 miliona kilovat-sati električne energije u zlatnoj rezervi, što bi omogućili Srbiji da dominira na tržištu struje u regionu i diktira cene. Optimalni odnos između utrošene malo vredne i proizvedene kvalitetne energije, neograničene količine vode za ispumpavanje i povoljni uslovi gradnje svrstavaju ovu elektranu u najatraktivnije i najrentabilnije objekte te vrste u Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Finansije

Inicijativa A11: Skoro petina građana u riziku od siromaštva, unaprediti Zakon o radu

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11 upozorila je da radnici u Srbiji Međunarodni praznik rada dočekuju u "izuzetno tržišno nestabilnoj i finansijski neodrživoj atmosferi, koja može da se opiše jednostavno kao - nemaština". Prema njenim navodima, u riziku od siromaštva je skoro svaki peti građanin, socijalni jaz je sve prisutniji i globalno i u Srbiji, a država, uprkos tome, "konstatno izbegava da se bavi tim problemom". -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.