NavMenu

Otkup puževa unosan posao - Cena viša nego prošle godine

Izvor: Agroklub Petak, 28.04.2023. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexas_Fotos/Unsplash)Ilustracija
Nekada velika pomama za uzgojem puževa vladala je u Srbiji, a u susednoj Hrvatskoj, tačnije posle kiše po Slavoniji i Baranji, nicali su natpisi "otkup puževa" u vreme njihove berbe, tokom aprila do sredine maja. Međutim, sada ih je sve manje. No, jedna otkupna stanica na istom je mestu već 20 godina. Čim se pređe preko Drave mostom kod Osijeka, sveže pobrani puževi mogu se predati Osječanki Jozefini Dilber.

- Prvih godina je bilo mnogo više puževa nego sada. Mislim da ih je puno manje u prirodi, jer ljudi koriste različita sredstva za tretiranje voćnjaka, vinograda - govori dok prebire po kutiji s puževima koji puze po zidovima.

U njenom dvorištu otkupna stanica otvorena je za sve berače od početka aprila do sredine maja. No, i njih je svake godine sve manje. Najčešće joj ih, govori, donose stariji dok je mlađih tek "tu i tamo". Iako je sada špic sezone, manje ih je zbog hladnog vremena.

- Puževima odgovara kišovito, ali toplije vreme. Jutrom ih je najbolje brati, kada je rosa, a temperatura između sedam i 10 stepeni. No, ako pada kiša, bude ih i tokom dana po voćnjacima, vinogradima, nasipima, uz železničke pruge ili na ruševinama - opisuje mesta gde se mogu pronaći.

U zavisnosti od otkupljenih količina, koje se dnevno penju i do 500 kilograma, u Jozefinino dvorište dolazi kamion kompanije iz Varaždina s kojom ima ugovor i otkupljuje sve količine. Ako ih je više, kamion stiže i češće.

- Berači već znaju prepoznati one koji se otkupljuju. To su vinogradarski, oni sa smeđim ili belim kućicama koja mora biti obima 34 milimetra - objašnjava koje puževe se otkupljuje.

Trenutno se za kilogram isplaćuje 70 eurocenti (81 dinar).

Kako kaže, kada je krenula s otkupnom stanicom, kilogram se plaćao 3,50 kuna (53 dinara), pa ih je onda bilo puno i cena im se spustila za kunu odnosno na 2,50 kuna.

- Prošle godine je bila pet kuna, a ove godine je nešto malo više od toga, 70 eurocenti - kaže sagovornica Agrokluba, koja i sama često odlazi u berbu, a za sat vremena zna prikupiti i preko deset kilograma puževa.

Prilikom predaje, ističe, važno je da ako se donose drugi dan, da budu u nečemu prozračnom, gde imaju vazduha, poput vreća za krompir ili kaseta za hleb.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.