NavMenu

Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji - Japanski investitori veruju u srpsko tržište

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.10.2018. 12:10
Komentari
Podeli
Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u SrbijiDanijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji
Da različite kulture mogu da izrode dobru i uspešnu saradnju, ali i da ohrabre privrednike na ulazak u možda "nepoznato" tržište, potvrđuje se na primeru Srbije i Japana, dve zemlje koje poslednjih godina beleže sve veću saradnju u različitim sektorima - prehrambene, automobilske, IT, farmaceutske, elektronske industrije...

Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji 17. oktobra u saradnji sa PKS-om, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu i Ambasadom Japana, organizuje Poslovni forum Japan-Srbija.

Gde to Japanci žele da ulažu, u koje sektore i zašto baš u Srbiju pitali smo Danijelu Čabarkapu izvršnu direktorku Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji (JPAS) - poslovnog udruženja koje uspešno spaja srpske i japanske kompanije i investitore, ali i savetuje, pruža podršku i usmerava ih na daljem putu.


eKapija: Možete li nam reći nešto više o Poslovnom forumu Japan-Srbija koji će se održati 17. oktobra u Beogradu i o narednim aktivnostima JPAS-a?

- Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji u saradnji sa PKS, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu i Ambasadom Japana, organizuje Poslovni forum Japan-Srbija. Forum se sastoji iz dva dela, konferencijskog dela i prvog dana dobavljača za japanske kompanije. Učesnici foruma imaće priliku da se u okviru prvog dela foruma, bliže upoznaju sa mogućnostima i uslovima poslovanja na japanskom tržištu, kao i da saznaju više o aktivnostima japanske poslovne zajednice u Srbiji i saradnji naše dve privrede. Nakon konferencijskog dela programa, biće održan i prvi dan dobavljača za japanske kompanije u Srbiji, u okviru kojeg će sedam japanskih kompanija zajedno sa potencijalnim srpskim partnerima razmotriti mogućnost ostvarivanja poslovne saradnje.

Takođe, u planu su i određeni događaji u okviru JPAS industrijskih grupacija sa ciljem prenosa znanja i pozitivne prakse japanske poslovne zajednice u Srbiju, kao i aktivnosti usmerene ka promociji Srbije i mogućnosti za ostvarivanje saradnje u japanskim poslovnim krugovima o čemu će biti više reči u narednom periodu.

eKapija: Na nedavno održanom 2. po redu Kaizen kongresu u Beogradu, imali smo prilike da čujemo iskustva mnogih predstavnika firmi koje primenjuju kaizen princip u svom poslovanju. Zašto je kaizen interesantan ali poželjan za srpske privrednike?

- Kaizen je japanska metodologija kontinuiranog poboljšanja primenjiva u svim oblastima poslovanja (proizvodnja, usluge, trgovina…). Potiče od japanske reči "kai" koja znači promena i reči "zen" koja znači poboljšati, što znači da kaizen pretpostavlja kontinuiranu promenu na bolje, tj. svakodnevna mala poboljšanja koja zajedno donose značajne promene. U osnovi kaizen pristupa je povećanje efikasnosti poslovanja uz bolju organizaciju i uključivanje radnika, koja je prepoznata širom sveta, a sve veću pažnju privlači i u srpskim poslovnim krugovima, gde već imamo mnogobrojne kompanije koje uspešno primenjuju kaizen. Značajno je napomenuti da je, naš osnivač JTI, tj. JTI fabrika u Senti, prva fabrika u Srbiji koja u potpunosti primenjuje kaizen a od početka primene 2008. godine, produktivnost je porasla za 50%, dok je količina škarta smanjena za čak 70%, što jasno govori o benefitima implementacije kaizen-a. JTI takođe redovno deli svoja iskustva kroz organizaciju tzv. Kaizen Dana otvorenih vrata, u okviru fabrike u Senti.

eKapija: Koliko su značajni ovakvi susreti i kakvi su konkretni rezultati ovog skupa?

- Ove godine se Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji pridružila našoj članici Kaizen Institutu u organizaciji kongresa, jer je upravo jedan od ciljeva našeg udruženja i promocija japanske kulture i vrednosti i prenošenje pozitivnih iskustava i prakse Japana i u Srbiju. Kao uvod u kongres organizovali smo i seminar u septembru na temu "Kako poslovati sa Japanom - uvod u kaizen pristup" u cilju približavanja japanske poslovne kulture srpskim kompanijama i promocije, između ostalog, i kaizen pristupa i upoznavanja sa istim. Kaizen kongres je odlična platforma za sagledavanje aktuelnih trendova, razmenu iskustava i uspostavljanja potencijalne saradnje među kompanijama u cilju daljeg povećanja efikasnosti poslovanja. Ove godine okupili smo preko dvesta predstavnika kompanija i planiramo nastavak organizacije kongresa i u narednim godinama, a sam kongres otvorio je i određena pitanja u vezi sa izazovima sa kojim se susreće tržište radne snage u Srbiji, a i globalno, na koja ćemo tražiti odgovore do sledećeg kongresa.

eKapija: Kao neko ko prati rad japanskih kompanija upoznati ste sa poslovnom kulturom ove zemlje, osim kaizena, šta bismo još mogli da naučimo i preuzmemo iz njihovog načina poslovanja?

- Ono što odlikuje pristup poslovanju Japana jeste dugoročna posvećenost, disciplina, visok kvalitet, međusobno poštovanje i poverenje. Veliki značaj se stavlja na negovanje odnosa, i jedno je sigurno, kada japanske kompanije započnu saradnju i poslovanje, one su tu da ostanu.

eKapija: Koliko trenutno japanskih kompanija posluje u Srbiji i kakvu povratnu informaciju dobijate od njih kada su uslovi poslovanja u Srbiji u pitanju?

- U Srbiji trenutno direktno posluje preko trideset japanskih kompanija, pri čemu je sektorska zastupljenost zaista veoma raznovrsna. Japanske kompanije su prisutne u prehrambenoj, automobilskoj, IT, farmaceutskoj, elektronskoj, hemijskoj, mašinskoj i industriji medicinskih sredstava i sve one su izabrale Srbiju kao centar odakle najčešće pokrivaju poslovne aktivnosti u celom regionu i šire. Sama činjenica da se prisustvo japanskih kompanija povećava svake godine je jasan znak da japanska poslovna zajednica prepoznaje pozitivan trend konstantnog poboljšanja poslovne klime u Srbiji.

eKapija: Koji sektori su najprivlačniji japanskim investitorima?

- U Srbiji trenutno imamo pet japanskih fabrika: JTI, Panasonic, Yazaki, Hi-Lex i Kansai, a i kompanija Mayekawa je u procesu realizacije svog investicionog projekta u Srbiji, što dovoljno govori o sektorskoj diversifikaciji. Primetan je porast upita japanskih kompanija i to trenutno pre svega u automobilskoj, mašinskoj i metalskoj industriji. Takođe, japanske kompanije su zainteresovane za sektor enekrgetike i oblast zaštite životne sredine. Bitno je naglasiti da je prošle godine, posle skoro deset godina, Srbiju posetila i delegacija japanskih investitora, koji posluju u oblasti IT, građevinske, automobilske, hemijske i prehrambene industrije, a samo par meseci nakon posete naša članica, Soft Road Apps, je započela poslovanje u Srbiji, pri čemu je godinu dana ranije još jedna IT japanska kompanija, takođe naša članica, NTT Data otvorila kancelariju u Novom Sadu. Takođe, u januaru ove godine još jedna poslovna delgacija je posetila Srbiju u pratnji premijera Japana Šinzo Abe-a, a sam dolazak japanske kompanije Yazaki, kao prve japanske greenfield investicije, probudilo je dodatno interesovanje japanskih kompanija i očekujemo pozitivan trend rasta japanskih investicija u Srbiji i u narednom periodu.

eKapija: Kada pričamo o bilateralnoj saradnji Srbije i Japana, koliko je iznosila robna razmena ove dve zemlje prošle godine? Šta je Srbija najviše uvozila, a šta izvozila u Japan?

- Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2017. godini iznosila je oko 168 mil USD - izvoz u Japan iznosio je oko 50 mil USD a uvoz iz Japana oko 118 mil USD. U izvozu iz Srbije su dominirali duvan i proizvodi prehrambene industrije, a u uvozu proizvodi mašinske i metalske industrije i automobili. U samoj razmeni ima mnogo prostora za dalje intenziviranje saradnje, ali samim tim što su japanske kompanije prisutne globalno, saradnja se ostvaruje i sa japanskim kompanijama koje posluju u Evropi, a sigurni smo da će ista biti dodatno unapređena i dolaskom novih japanskih investitora u Srbiju. Ono što je bitno naglasiti jeste da se japanske kompanije upravo i kroz saradnju sa lokalnim kompanijama upoznaju sa tržištem i neretko realizuju investicije u saradnji sa lokalnim partnerima.

eKapija: Jedno od zapažanja učesnika održanog kongresa je da Japan veoma pažljivo bira tržišta za saradnju, kao i da odluke ne donose preko noći. Znači li to da da je Srbija osvojila njihovo poverenje?

- Upravo tako, japanske kompanije razmišljaju dugoročno i zato pažljivo procenjuju i analiziraju mogućnosti za saradnju, ali kako je već i navedeno, kada dođu, dolaze da bi ostale. Imajući u vidu pozitivne trendove u prethodnom periodu, kao što su već pomenute posete delegacija japanskih kompanija, otvaranje fabrika, poseta premijera Japana Šinzo Abe-a i predstojeća poseta Jamada-e, parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana u okviru Poslovnog foruma koji organizujemo 17. oktobra, jasno se šalje pozitivan signal i drugim japanskim kompanijama da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje saradnje između naše dve zemlje.

eKapija: Imate značajno iskustvo u pružanju podrške razvoju i internacionalizaciji poslovanja, stečenog kroz promociju investicija i izvoza u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, kao i u Privrednoj komori Srbije. Koji su, po Vašem mišljenju razlozi zašto nemamo više japanskih investicija u Srbiji?

- Ono što je izuzetno bitno jeste da se japanska poslovna zajednica redovno informiše o uslovima i potencijalima za saradnju sa Srbijom, zato će i naše aktivnosti u budućem periodu biti pre svega usmerena ka kontinuiranom isticanju mogućnosti za saradnju. Stabilnost i predvidljivost uslova poslovanja je od velike važnosti kada je u pitanju povećanje prisustva japanskih poslovnih krugova u Srbiji.

eKapija: Koje su glavne aktivnosti Vašeg udruženja usmerene ka intenziviranju saradnje Srbije i Japana? Kakva su iskustva naših kompanija koje blisko posluju sa japanskim firmama?

- Aktivnosti Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji usmerene su pre svega ka pružanju podrške pri poslovanju članica u zemlji, pružanju podrške potencijalnim investitorima iz Japana u cilju intenziviranja prisustva japanske poslovne zajednice u Srbiji, podršci pri daljem unapređenju uslova poslovanja u Srbiji, a kroz prenošenje iskustava i znanja japanske poslovne zajednice kroz aktivnosti u okviru JPAS industrijskih grupacija, kao i ka promociji japanske poslovne kulture i vrednosti. Naše kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva u saradnji sa Japanom i ono što ističu jeste važnost održavanja visokog kvaliteta, međusobno poštovanje i poverenje.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.