Izvor: eKapija | Utorak, 25.09.2018.| 19:43

Može li japanska poslovna filozofija da pomogne Srbiji da postane novi ekonomski tigar? - U Beogradu održan 2. Kaizen kongres

Učesnici kongresa
Put od mačke do tigra vodi preko japanskih kompanija u Srbiji. Ovo je poruka sa drugog Kaizen™ kongresa u Beogradu, održanog u ponedeljak, 24 septembra u Beogradu. Kongres, posvećen japanskoj poslovnoj kulturi i filozofiji, organizovan je od strane Kaizen Instituta i Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Koji sektori su najprimamljiviji japanskim investitorima, kako da unapredite poslovanje svoje firme pomoću kaizen principa kao i da li je moguće da Srbi budu efikasniji od Japanca, neka su od pitanja kojima su se bavili ovogodišnji govornici 2. Kaizen kongresa.

Panelisti Goran Pekez iz JTI, Dirk Bantel iz Panasonica, Naoki Cukada iz Mitsubishija, Šigao Hašimoto iz Itochu Corporation i Radoš Gazdić iz Razvojne agencije Srbije, su se saglasili da su za izbor Srbije za investicije ključni bili geografski položaj, politička i ekonomska stabilnost, kao i obrazovano i vredno stanovništvo.

Japanski panelisti su objasnili kako njihovi biznisi veoma oprezno analiziraju tržišta i ne opredeljuju se preko noći, ali kada domicilna zemlja jednom osvoji njihovo poverenje, oni dolaze da ostanu. Iako se kod nas misli da se naš radnik ne može meriti sa japanskim, učesnici ovog Kongresa, izrazili su veliko zadovoljstvo entuzijazmom, zalaganjem, radoznalošću i kompetencijama naših radnika.

U Srbiji, inače, trenutno posluje 32 japanske kompanije, sa 3.000 zaposlenih. Danijela Čabarkapa izvršna direktorka Japanske poslovne alijanse u Srbiji za eKapiju je objasnila da mnoge firme danas rade po kaizen principu ali da toga nisu svesne, kao i da ta filozofija može biti implemenitrana u svakodnevnom životu.

- Kaizen je jedna japanska filozofija kontinuiranog poboljšanja. Kai znači promena, zen znači dobro, dakle, to je jedna promena na bolje. Poenta ove filozofije, je da se poveća efikasnost, pre svega kada pričamo o proizvodnim procesima, to je da se najefikasnije iskoriste resursi koje već imate. Naravno kaizen ne mora biti samo implementiran u proizvodnji, on može biti primenjen i u svakodnevnom, privatnom životu, bitno je iskoristiti ograničene resurse na najbolji mogući način- rekla je Čabarkapa.

Šta to znači na konkretnom primeru, Čabarkapa objašnjava da "na proizvodnoj liniji možete da obeležite drugačiju putanju kojom se nosi material, i da uštedite 3 minuta koje ste mogli iskoristiti da namestite sledeću mašinu." - To su neke stvari koje možda izgledaju sitno , banalno ali u široj slici donose nešto krupno – zaključila je ona.

Kada su u pitanju japanske investicije u Srbiji, japanske kompanije najviše ulažu u mašinsku i automobilsku industriju, dok kada je u pitanju trgovina, kao i bilaterarna saradnja, prehrambena industrija i IT su se izdvojili u razmeni Srbije i Japana.

Kada je vreme za Kaizen?

Da je najbitniji trenutak kada je potrebno implementirati kaizen, naglasio je Miloš Vasić, menadžer poslovne izvrsnosti u kompaniji Beverage Packing Europe.

On za naš portal kaže da je kompanija Ball packaging, počela sa kaizenom 2014. godine.

-Mislim da smo mi prepoznali da nam je kaizen potreban kada smo shvatili da kompleksnost tržišta kao i zahtevi naših kupaca se menjaju tolikom brzinom da mi prosto ne možemo da ih tokom jedne radne sezone ispratimo. Jednostavno, moramo da se postavimo prema promeni tako da izvučemo ono što je pozitivno za našu kompaniju. Tako smo 2014. proširili naše kapacitete, uveli nove veličine limenki, i morali da odgovorimo na zahteve 65 kupaca, što stvarno nije lako. Sada proizvodimo milijardu i 600 miliona limenki godišnje, i sve te limenke moraju da budu po standardima kvaliteta klijenata, kao što su Heineken, Coca Cola, itd.

On je dodao, da kada su ovakve kompanije u pitanju,kompleksnost tokom godina ne opada, već samo ratse. "Naši zaposleni moraju da imaju žuti pojas u toj metodologiji da umeju da prepoznaju gubitke u poslovanju i da ih pretvore na neki način u dobitnu vrednost- zaključio je Vasić.

I kompanija Ametek već dug niz godina primenjuje ovu japansku filozofiju u svom poslovanju. Slobodan Anić Country menadžer američke kompanije Ametek, koja ima operacije u Subotici, objašnjava za eKapiju da je kaizen jedna opšta atmosfera koja kasnije rezultuje efikasnim rezultatima i najvećom efikasnošću u smislu proizvodnje, otpada, škarta ali i kvaliteta.

- Česta je zabluda da ako se fokusiramo na kvalitet opašće produktivnost. To nije tačno mi smo to pokazali i dokazali to na ličnom primeru - rekao je Anić.

Od koga je najbolje da krene kaizen, Anić odgovora da promena mora da potekne od najvišeg nivoa u fabrici, "onda se to polako spušta na nivo srednjeg menadžmenta i na radnike, gde je potrebno uložiti vreme, novac, energiju u vidu treninga, konstantnog rada i neodustajanja od tog projekta."

Dušan Antonijević direktor fabrike Henkel Srbija u Kruševcu sa implementiranjem kaizen počeo je kaže, pre 3 godine. - Kada pričamo o samom procesu to je zanimljivo. Vi radite kaizen nekad a da niste ni svesni. Samo, uvođenje discipline i alata moraju se striktno primenjivati nekih 12 meseci, kako bi se princip implementirao, a zatim se nastavlja i lakše možete da izađete iz tog formalnog dela i da ga spustite i date ljudima. Kada pogledate koliko ste smanjili neko vreme između dva proizvodna ciklusa, neproizvodno vreme možete da skratite za 30-40%, a tada dobijate mnogo - kaže Antonijević.

Zaključak ovogodišnjeg kongresa je da uz predvidivu ekonomsku i poresku politiku i obezbeđenje dovoljno motivisanih i adekvatno obrazovanih radnika, Srbija možda neće preko noći postati ekonomski lav, ali japanski menadžeri vrlo optimistično primećuju da se naše "srpsko mače" već budi i proteže.

O kaizen principu

Kaizen je poslovna filozofija nastala u fabrici automobila Toyota pre 50 godina, zbog čega je najpre bila vezana za automobilsku industriju i fabrike.

Takva poslovna filozofija danas se primenjuje u 50 zemalja sveta, i to ne samo u autoindustriji, već i u neproizvodnim organizacijama, državnoj upravi i IT sektoru. Kaizen podrazumeva organizaciju procesa kroz svakodnevna poboljšanja, u kojima kontinuirano učestvuju svi zaposleni, a koja na kraju daju veliki rezultat u efikasnosti poslovanja, unapređenja procesa i organizacije rada.

S.P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.