NavMenu

"Sirmium Steel" gradi topionicu čelika u Sremskoj Mitrovici - investicija od 50 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 03.12.2008. 15:15
Komentari
Podeli

Kompanija "Sirmium Steel" uložiće oko 50 mil EUR u izgradnju topionice čelika u Sremskoj Mitrovici, koja bi trebalo da bude završena tokom trećeg kvartala 2009. godine. Prema rečima Gordana Jaćimovića, menadžera projekta, firma "Sirmium Steel" trenutno pribavlja neophodnu dokumentaciju, a planirano je da prvi radovi počnu tokom aprila naredne godine.

Topionica će, kako je planirano, imati kapacitet od 240,000 t/god čelika, maksimalne snage 50MW, sa maksimalnim utroškom vode od 230m3/h i utroškom starog gvožđa od oko 276.000 t/god.

Proizvodnja će prvenstveno biti namenjena postojećoj valjaonici čelika "Metalfer Steel Mill", koja posluje u okviru Metalfer grupe. Ova grupa je sa istalijanskom kompanijom STG formirala preduzeće "Sirmium Steel", a najavljena ulaganja u topionicu čelika su, zahvaljujući tom partnerstvu, svedena na gore pomenuti iznos. Prema rečima Jaćimovića, "STG" je zadužen za proizvodnju i nabavku celokupne opreme, a tvorci su i idejnog rešenja buduće topionice, koja će se prostiratii na parceli od 51.300 m2.

- Topionica je projektovana za proizvodnju čeličnih gredica dimenzija 120x120 (130x130) x 6,000 (12,000) mm. Topionica će biti glavni snabdevač postojeće valjaonice ulaznom sirovinom – gredicom. Proizvodnja će zameniti uvoz gredica tako da će i troškovi transporta biti umanjeni pošto su topionica i valjaonica u neposrednoj blizini - objašnjava za eKapiju Gordan Jaćimović.

Infrastruktura je optimalno razvijena, što omogućava efikasan transport sirovina. Lokacija buduće fabrike nalazi se u blizini autoputa Beograd-Zagreb, luke Leget na Savi, i magistralne pruge Beograd-Šid, a u blizini lokacije nalazi se i trafo stanica dovoljnog kapaciteta za topionicu, koja se nalazi u industrijskoj zoni Istok u Sremskoj Mitrovici.

Prema rečima Jaćimovića, fabrika će biti završena za oko 5 meseci od dobijanja dozvola, a izvođači radova su već izabrani.

- Preduzeće "Srem plan" iz Sremske Mitrovice je izvođač betonskih radova, za čelične konstrukcije zadužen je "Mikom" iz Novog Sada, dok je "ABS Minel" isporučilac elektro opreme. Vode se i pregovori sa dobavljačima starog gvožđa iz Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.