NavMenu

Potpisan ugovor o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla - Završetak transakcije najranije u septembru 2018.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.03.2018. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: saiko3p/shutterstock)
Kompanija Vinci Airports potpisala je danas ugovor o koncesiji za beogradski Aerodroma Nikola Tesla, na period 25 godina.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 mlrd EUR (1.461.508.000 EUR), a tu pripadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vinci koncesija i predsednik Vinci Airports, Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vinci Airports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Vinci Airports ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 mil EUR. Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 mil EUR i malim akcionarima 84 mil EUR.

Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada. Minimalna koncesiona naknada po godini kretaće se između 4,4 i 15,1 mil EUR.

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste.Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova..

Finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada Vinci Airports Srbija d.o.o. kao aerodromskog operatera, ne očekuje se pre septembra 2018. godine. Tada će biti uplaćena i jednokratna koncesiona naknade.

Međunarodni tender za koncesiju beogradskog aerodroma, podsetimo, sproveden je od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Globalni operater Vinci Airports razvija, finansira, gradi i posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta, u sedam zemalja (Francuska 12 aerodroma, Portugal 10 aerodroma, Japan dva aerodroma, Dominikanska Republika šest aerodroma, Čile jedan aerodrom, Brazil jedan aerodrom, Kambodža tri aerodroma). Na aerodromima kojima upravlja, kompanija je u 2017. godini ostvarila ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 mlrd EUR prihoda, te rast od 12,4% ukupnog saobraćaja.


Vinci Airports rast aerodroma Nikola Tesla primarno vidi u razvoju čvorišta avio-saobraćaja na Balkanu sa planiranim razvojem saobraćaja do 14,74 miliona putnika 2043. godine i 120 hiljada operacija.

NOTEBERT: Beograd vodeći aerodrom u ovom delu sveta

Nikolas Notebert, kako prenosi Beta, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog "transparentnosti procesa izbora" i jer je to kompaniji ukazano veliko poverenje.

On je rekao da je Aerodrom Nikola Tesla "izuzetno dobro pozicioniran" i da je cilj i da Air Serbia uvede još linija.

- Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile - rekao je Notebert.

- Sigurni smo da je aerodrom Nikola Tesla od strateškog značaja za vašu zemlju. Ovde ne bismo bili da nismo verovali u snažne potencijale aerodroma. Verujemo i u veliki potencijal Beograda kao turističke destinacije - rekao je Notebert.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.