NavMenu

Zemunski kej dobija novi izgled - uskoro konkurs za izvođača radova

Izvor: Politika Subota, 15.03.2008. 17:19
Komentari
Podeli

Đorđe BobićĐorđe Bobić

Preuređenje Zemunskog keja, koje je počelo još pre dve godine izgradnjom obaloutvrde kod restorana "Šaran", trebalo bi da uskoro bude nastavljeno proširenjem ulice i izgradnjom infrastrukture. Dosad je urađen projekat koji čeka saglasnost Republičke revizione komisije, posle čega će biti raspisan konkurs za izvođača radova.

Gradske vlasti ranije su najavljivale da bi obnova keja mogla da počne u maju, ali je rok pomeren za leto do kada se očekuje niži vodostaj i do kada bi trebalo da bude očišćen mulj iz priobalja Dunava.

Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta, kaže da letnji meseci predstavljaju povoljniji termin za početak radova, između ostalog, i zbog nižeg nivoa vodostaja.

– Moramo da se pozabavimo i izgradnjom novog kanalizacionog kanala kako bi se rešio problem izlivanja fekalnih materija u reku. Nameravamo da sagradimo i novu pešačku i biciklističku stazu, da posadimo drvored i postavimo novo osvetljenje – najavljuje Bobić i dodaje da će za vreme radova objekti koji se nalaze na vodi biti privremeno izmešteni.

Procenjuje se da bi ukupna vrednost posla mogla da bude oko 35.000.000 dinara. Novac će biti obezbeđen iz budžeta Direkcije za građevinsko zemljište, odakle poručuju da bi radovi mogli da traju oko šest meseci.

Gradski arhitekta najavljuje i izgradnju dvosmerne ulice na keju i naglašava da su se u početku protiv ove ideje pobunile kafedžije, ali da je taj nesporazum razrešen.

– Vlasnici ugostiteljskih objekata su shvatili da će dobiti tri puta veći prostor, i sada su oni naše najveće pristalice – naglašava Bobić.

Opština Zemun, koja je stala na stranu kafedžija i građana koji su se protivili izgradnji dvosmerne ulice, zatražila je od gradskih vlasti da odustanu od ove namere i da u potpunosti zabrane saobraćaj na keju.

Gordana Pop-Lazić, predsednica opštine, kaže da bi posle eventualnog proširenja konobari morali da prelaze s jedne strane ulice na drugu kako bi uslužili goste.

– To je samo jedan od razloga zašto je pogrešno praviti dvosmernu ulicu na keju. Ali glavni problem je u tome što ovaj kraj predstavlja zemunsku Skadarliju, odnosno istorijski deo Zemuna koji treba zaštititi. Zbog toga bi ga trebalo pretvoriti u pešačku zonu i dozvoliti prolaz jedino vozilima za snabdevanje ugostiteljskih objekata – ističe Pop-Lazićeva.

Deo keja koji bi trebalo da dobije novi izgled, krajem prošle godine zaštićen je od poplava. Radove čija je vrednost bila 84.370.000 dinara obavilo je preduzeće "Ivan Milutinović" – PIM AD uz saradnju sa "Srbijavodama", odakle poručuju da pod hitno treba nastaviti uređenje obale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.