NavMenu

Privrednici od države traže smanjenje poreza i parafiskalnih nameta

Izvor: Beta Utorak, 18.10.2016. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose, kao i parafiskalne namete i da pronađe alternativne izvore finansiranja jer su visoke kamate na bankarske kredite, rečeno je danas u debati privrednika i parlamentarnih stranaka koju je organizovala Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Konsultant BSN Dragoljub Rajić kazao je da su "takvi uslovi poslovanja odgovor zašto su male plate, rasprostranjena siva ekonomija i ne otvaraju se nove firme".
- Mađarska, gde su porezi niži nego u Srbiji, najavljuje da će još smanjiti te namete - kazao je Rajić.

Vlasnik Galeb grupe iz Šapca Radoslav Veselinović rekao je da je poslovanje sve teže i da ne postoji komunikacija sa "vladom koja bi trebalo da prepozna firme nosioce razvoja i pomogne im".

- Uložili smo 400 miliona dinara u firmu Zavarivač, ali je privatizacija poništena, plaćamo kamate na kredite po 8% iako su u međuvremenu pale na 2-4% i nemamo podršku kao strane kompanije - kazao je Veselinović.

Dodao je i da u Srbiji više nema ni industrijskog stručnog kadra, zavarivača i drugih zanatlija jer ih se ne iškoluje dovoljno i odlaze u svet.

Veselinović je naglasio da su mala i srednja preduzeća oštećena i zbog toga što su svojevremeno isporučili robu i platili dažbine javnim preduzećima, a zakon ih je sprečavao da u roku naplate potraživanje od firmi u restrukturiranju i sada se taj dug tretiro kao zastareo.

Predstavnik Nacionalne asocijacije za transport i logistiku Slavoljub Jeftić kazao je da je to udruženje tražilo od Vlade Srbije da omogući devizno plaćanje kako banke ne bi zarađivale na transakcijama evra u dinare i obrnuto.
- Po nekoj računici na 10 mil EUR banke zarade po 300.000 EUR - kazao je Jeftić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.