NavMenu

U Koridorima Srbije tvrde da deonica Ljig-Preljina ne kasni zbog njih - Produženje roka tražili još u februaru

Izvor: Tanjug Sreda, 31.08.2016. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Preduzeće Koridori Srbije objavilo je da je još u februaru obavestilo resorno ministarstvo da je neophodno produženje perioda raspoloživosti zajma za izvođenje radova na deonici Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina.

Koridori su u saopštenju pobrojali niz dopisa kojima su, kako piše, blagovremeno i konstantno upozoravali nadležna ministarstva na neophodnost produženja roka raspoloživosti zajma, kao i da će u suprotnom posledica biti probijanje roka za završetak radova.

Podsećaju da je sporazum o zajmu između Vlade Srbije kao zajmoprimca i Vlade Azerbejdžana kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonica Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina potpisan je 2. februara 2012. godine u Bakuu, a sporazum je postao efektivan 4. maja 2012. sa rokom raspoloživosti od 48 meseci do 4. maja 2016.

- Mi smo dopisom od 24. februara 2016. obavestili Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) da je neophodno produžiti period raspoloživosti zajma, čime smo jasno ukazali da je to neophodan uslov okončanja projekta. Kopija dopisa dostavljena je i Jedinici za implementaciju infrastrukturnih projekata - piše u saopštenju.

- Prema informaciji dobijenoj od MGSI, Aneks sporazuma o produženju roka raspoloživosti zajma između Srbije i Azerbejdžana usvojen je na sednici Vlade održanoj 7. jula - piše u saopštenju.

Dopisom od 2. avgusta izvođač radova je obavestio investitora i nadzorni organ da usled postojećeg finansijskog raskoraka uzrokovanog neproduženjem raspoloživosti zajma neće biti moguće završiti radove do 25. avgusta 2016. godine.

- S obzirom da zajam do danas nije produžen, izvođač je dopisom od 22. avgusta obavestio Koridore Srbije i Nadzorni organ da je potrebno produžiti rok za završetak radova za najmanje 60 dana, računajući od trenutka kada finansijske obaveze investitora prema izvođaču radova budu u potpunosti izmirene, a koje na 22. avgusta iznose 25.947.042 evra - piše u saopštenju.

Koridori Srbije su dopisom od 26. avgusta odgovorili na zahtev MGSI i ujedno obavestili to ministarstvo o razlozima za probijanje roka usled neprodužavanja perioda raspoloživosti zajma, kao i o ukupnim obavezama prema izvođaču radova na dan 26. avgusta 2016.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Divac: Za prve četiri faze rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" pribavljene građevinske dozvole

Za prvе čеtiri fazе rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" su vеć pribavljеnе građеvinskе dozvolе, dok jе za pеtu fazu pribavljanjе dozvolе u postupku. Ali, da bi sе bilo šta uradilo, bilo jе potrеbno jе da sе ovaj tеrеn u potpunosti očisti od zaostalih mina, iz bombardovanja 1999. godinе, ali i iz prеthodnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.