Izvor: eKapija | Utorak, 10.05.2022.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Dobanovcima u planu gradnja saobraćajnice do Centra za sakupljanje otpada

(Foto: Print screen / Urbanistički projekat / BMD BAU)
U Dobanovcima je u planu izgradnja javnih saobraćajnica i komunalne infrasturukture.

Predmetna lokacija na kojoj su planirani radovi trenutno se graniči sa pacelama poljoprivrednog zemljišta i koristi se kao pristupni poljski nekategorisani put. Susedne parcele su namenjene za privredne delatnosti i delimično za stanovanje. Južno od predmetne lokacije nalazi se kanal Galovica koji se uliva u reku Savu.

Saobraćajnica 37 - GP141 je planirana saobraćajnica trećeg reda i orjentisana je u pravcu severoistok – jugozapad i to od planirane četvorokrake raskrsnice GP 128 do planirane saobraćajnice prvog reda GP147.

Dužina saobraćajnice GP141 iznosi oko 680m, a širina regulacije iznosi 12m. U okviru regulacije je planirano dvosmerno kretanje vozila sa širinom kolovoza od po 3,5 m, obostranim zelenim pojasom od po 31 m i obostranim trotoarom od 1,5m.

Trenutno se deo površine koji je namenjen za izgradnju GP141 koristi kao nekategorisani put.

Saobraćajnica 36 - GP145 je planirana saobraćajnica trećeg reda i orjentisana je u pravcu severozapad – jugoistok i to od raskrsnice sa planiranom GP141 do raskrsnice sa postojećom saobraćajnicom drugog reda.

Dužina saobraćajnice GP145 iznosi oko 245m, a širina regulacije iznosi 12 m. U okviru regulacije je planirano
dvosmerno kretanje vozila sa širinom kolovoza od po 3,5 m, obostranim zelenim pojasom od po 1 m i obostranim trotoarom od 1,5 m.

Trenutno se do površine koji je namenjen za izgradnju GP145 koristi kao poljski put.

Izgradnja GP145 od postojećeg puta drugog reda i GP141 i to delu ka jugoistoku i planiranoj saobraćajnici prvog reda GP147 je od primarnog značaja, jer je u što kraćem roku neophodno obezbediti saobraćajni pristup ka Centru za sakupljanje otpada - reciklažnom dvorištu, čija izgradnja predstavlja strateški važan cilj za Grad Beograd, navedeno je u dokumentaciji.

Imajući u vidu navedeno, Urbanističkim projektom je dat predlog parcelacije planirane saobraćajnice GP141, tako da bi deo GP141 od raskrsnice sa GP147 do raskrsnice sa GP145, zajedno sa GP145 predstavljao prvu fazu izgradnje saobraćajnica sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom. Druga faza izgradnje se odnosi na deo saobraćajnice GP141 i to od raskrsnice sa GP145 do raskrsnice sa GP128.

Projektom je predviđena izrada Projekta saobraćajnica, odnosno pristupnih saobraćajnica za transfer stanicu sa centrom za sakupljanje otpada i postrojenjem za razdvajanje reciklabila, čime bi se omogućilo sigurno i bezbedno saobraćajno povezivanje predmetnog prostora na postojeću saobraćajnu mrežu, dodaje se.

U okviru regulacije planiranih saobraćajnica PGR-om je predviđena izgradnja sledeće komunalne infrastrukture:

1. vodovodna mreža;
2. atmosferska (kišna) kanalizacija;
3. elektroinstalacije;
4. telekomunikacije;
5. gasovod.

Investitor je Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a nosilac izrade BMD BAU iz Beograda.

A.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE