NavMenu

Srbija jedina u okruženju ne može da izvozi jaja u EU

Izvor: Politika Petak, 22.04.2016. 15:33
Komentari
Podeli
Srbija je jedina država u okruženju u kojoj se ne obeležavaju jaja i koja zbog neusaglašenosti sa veterinarskim propisima Evropske unije nema dozvolu za izvoz jaja u EU, saznaje "Politika". Konkretno, državi se zamera što ne sprovodi kontrolu salmonele po standardima Unije.

Dodatan problem je što nam nije dozvoljen ni prevoz jaja preko teritorija država članica (identično kao i sa svinjskim mesom) pa proizvođačima ostaju nedostupne i pojedine zemlje CEFTA sa kojima bi bilo moguće dogovoriti izvoz.

U Upravi za veterinu potvrdili su ovu informaciju za beogradski list uz objašnjenje da se u Srbiji "monitoring na salmonelozu radi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom". To ipak nije dovoljno ako želimo da te proizvode izvezemo na evropsko tržište.

– Sve dok ne usaglasimo propise u ovoj oblasti neće biti moguć izvoz konzumnih jaja u EU. To, međutim, iziskuje velika finansijska sredstva – kažu u Upravi za vetrinu Ministarstva poljoprivrede.

Na pitanje zbog čega se u našoj zemlji ne obeležavaju jaja kao na svim drugim tržištima, što je ujedno i vid borbe protiv nelegalnog prometa, u ministarstvu neodređeno odgovaraju da se "trenutno radi na usklađivanju sa EU propisima".

Poslednja država koja je dobila zeleno svetlo za plasman konzumnih jaja u EU bila je Makedonija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.