NavMenu

Uveden stečaj u leskovačkom "Interlemindu"

Izvor: Jugmedia Sreda, 03.06.2015. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Privredni sud u Leskovcu, na predlog države Srbije, uveo je stečaj u metalskoj firmi "Interlemind" u utorak (2. juna 2015. godine) i za stečajnog upravnika imenovao Predraga Zlatanovića iz Vranja.

Odluku o stečaju radnici fabrike, koja je zatvorena više od godinu dana posle odlaska bugarskog vlasnika, čekali su ispred suda. Predsednik sindikalne organizacije Saša Milenković kaže da je stečaj spas za radnike koji 36 meseci ne primaju plate.

- Konačno će se rešiti naša agonija tako što će radnici biti poslati na tržište rada s nadom da će se brzo vratiti, jer je jedna nemačka kompanija zainteresovana za kupovinu novog fabričkog pogona i obnavljanje proizvodnje građevinskih panel sendviča. O tome se ovih dana vode razgovori u Vladi Srbije - tvrdi Milenković.

Ipak, neizvesno je da li će ikada u toj fabrici biti pokrenuta proizvodnja i da li će se isti radnici vratiti na posao, s obzirom na činjenicu da preduzeće, po dostupnim informacijama, duguje poveriocima 180 miliona dinara. Najveći među njima je OTP banka, koja je stavila hipoteku nad novom halom sa savremenim mašinama za 81 milion dinara i koja kao razlučni poverilac ima pravo prvenstva naplate potraživanja.

Predstavnici te banke juče su tražili odlaganje odluke o stečaju, ali sud nije prihvatio njihov zahtev.

Milenković je na konferenciji za novinare rekao da se, navodno, iza tog zahteva krije namera banke da halu proda tekstilnoj kompaniji "Jeanci Srbija" i da su taj predlog podržavale lokalne vlasti.

Predsednik Privrednog suda Zoran Simić kaže da na sudije niko nije vršio pritisak i da iz lokalne vlasti nije stigao sličan predlog, preporuka ili zahtev, ni usmeno ni u pisanoj formi.

Predstavnica i biznismen Snežana Kiš iz Beograda kaže za "Jugmediju" da su ona i njeni partneri iz Nemačke bili zainteresovani za kupovinu hale, obnavljanje proizvodnje i pokretanje drugih delatnosti kao što su izrada brodskih kontejnera i hladnjača za kamione, ali da su najnovije informacije – razočaravajuće.

- Ponudili smo OTP banci otkup celokupnog duga, ali su nam oni tražili da ceo iznos isplatimo u roku od 24 sata, što je bilo nemoguće. Potom su nas obavestili da je hala prodata - kazala je Snežana Kiš.

Iz "Jeanci"-ja je poručeno da ta turska kompanija nije kupila novu "Interlemindovu" halu.

Očerupana stara fabrika

Milenković kaže da je u "Interlemindu" poslednjih meseci gazdovao izvršitelj i da je, navodno, iz starog pogona za proizvodnju plastificiranih limova skoro sve prodato za fabrička dugovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.