NavMenu

Ana i Svetlana prave zimnicu i od toga izdržavaju porodice

Izvor: Priče sa dušom Četvrtak, 27.02.2020. 09:48
Komentari
Podeli
Ana Nikodijević i Svetlana Jovanović (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)Ana Nikodijević i Svetlana  Jovanović
Svetlana Caca Jovanović (52) iz Gornje Trnave i Ana Nikodijević (40) iz Ovsišta pobednice su televizijskog serijala "Kuhinja moga kraja". Godišnje napune na hiljade tegli i flaša, a njihove porodice žive od prihoda od prodaje zimnice.

Svetlana je svoju slatku zimnicu prvi put publici predstavila na Oplenačkoj berbi, tradicionalnom festivalu koji se više od pola veka održava u oktobru u Topoli. Jedne godine je donela višnjevaču, orahovaču i kompote, i sve što je iznela "planulo" je za tren. Od tada Caca redovno ima svoj štand na ovoj manifestaciji, a turisti i redovni kupci iz cele zemlje dolaze kod nje u velike nabavke, piše portal Priče sa dušom.

- U međuvremenu sam počela da pravim program koji sam nazvala "za posebne potrebe", odnosno za dijabetičare i ljude koji neguju zdrav način života. Reč je o džemovima i matičnim sokovima bez dodatog šećera. Iscedi se sve što ima u voću i pasterizuje se. Protivnik sam konzervanasa, volim da radim kao nekad, starinski, a kvalitetno – kaže Caca, koja slatku zimnicu prodaje, a slanu poklanja.

Ana pravi i jednu i drugu i u javnosti je postala poznata po svojim kreativnim umećima kroz rezbarenu zimnicu.
Rezbarena zimnica (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)Rezbarena zimnica

- Prodaju sam počela sticajem okolnosti, kada smo suprug i ja zatvorili piljarnicu. Tada sam preostalo povrće i voće pretvorila u zimnicu - kaže ona.


Seća se da je na nagovor sina izašla na Oplenačku berbu, a da je nakon reakcija mušterija počela i onlajn prodaju.

- Oko 90% se proda preko interneta, a ima i klijenata koji dođu direktno kod nas kući - navodi Nikodeijevićeva.

Svetlanini specijaliteti su sirupi i matični sokovi od svog voća, onako kako stižu sezonski: jagoda, višnja, kajsija, nektarina, kupina, malina, a tu je i neizostavan cvet zove, ali i pekmezi. Najtraženiji je program čistog voća, bez šećera.

Na Aninom štandu videćete raznovrsnu slanu i slatku zimnicu u teglama. Turšija, paprika, sirupi, džemovi, pekmezi, džemovi, slatka, kompoti, razne vrste salata, jednom rečju – kompletna zimnica.

Kažu da od ovog posla može da se živi, ali mora i dosta da se radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.