NavMenu

Novi planovi za zrenjaninsko naselje Mala Amerika

Izvor: Dnevnik Petak, 23.06.2023. 12:10
Komentari
Podeli
Trg slobode, Zrenjanin (Foto: Shutterstock/Roman023_photography)Trg slobode, Zrenjanin
Do 24. ju­na tra­je ra­ni jav­ni uvid u ela­bo­rat za iz­me­nu i do­pu­nu Pla­na ge­ne­ral­ne re­gu­la­ci­je na­se­lja Ma­la Ame­ri­ka u Zre­nja­ni­nu. Ovaj deo gra­da ima če­ti­ri ur­ba­ni­stič­ke ce­li­ne, a naj­ve­će pro­me­ne pred­vi­đe­ne su za onu pod red­nim bro­jem če­ti­ri, po­vr­ši­ne oko 15 hek­ta­ra.

Ela­bo­ra­tom je pred­vi­đe­na pro­me­na na­me­ne jed­nog de­la pro­sto­ra, ko­ji je do sa­da bio iz­dvo­jen za vi­še­po­ro­dič­no sta­no­va­nje. Ume­sto zgra­da, na ovom de­lu bi­će iz­gra­đe­na jav­na ga­ra­ža, a dok se to ne do­go­di, pro­stor se mo­že ko­ri­sti­ti kao par­king. Ur­ba­ni­stič­ka ce­li­na broj če­ti­ri je, ina­če, pro­stor ko­ji se pro­sti­re uz grad­sku ma­gi­stra­lu i ko­ji je pred­vi­đen za to­tal­nu re­kon­struk­ci­ju, pot­pu­nu za­me­nu obje­ka­ta i po­ve­zi­va­nje sa blo­ko­vi­ma po­sto­je­ćeg i pla­ni­ra­nog vi­še­po­ro­dič­nog sta­no­va­nja.

Pla­ni­ra se i iz­grad­nja no­ve pri­stup­ne uli­ce, od ras­kr­sni­ce Žar­ka Zre­nja­ni­na i Bri­ga­di­ra Ri­sti­ća, po­red Je­ze­ra 2, a u funk­ci­ji op­slu­ži­va­nja no­vo­pla­ni­ra­nog blo­ka vi­še­po­ro­dič­nog sta­no­va­nja. Pred­lo­že­no je i da se na par­ce­la­ma ve­ćim od 3.000 kva­dra­ta omo­gu­ći iz­grad­nja vi­še­po­ro­dič­nih stam­be­nih obje­ka­ta ve­ćih vi­si­na, a vi­si­na ili sprat­nost obje­ka­ta de­fi­ni­sa­će se na­cr­tom pla­na. Za­vi­sno od ob­li­ka par­ce­le, objek­ti se mo­gu po­sta­vlja­ti u dva ni­za, je­dan ka Uli­ci bri­ga­di­ra Ri­sti­ća, a dru­gi ka je­ze­ru. Objek­ti u ni­zu mo­gu ima­ti raz­li­či­tu sprat­nost od­no­sno vi­si­nu.

Pro­stor­na ce­li­na Ma­la Ame­ri­ka de­fi­ni­sa­na je pri­rod­nom gra­ni­com ko­ja je na­sta­la pre­se­ca­njem pe­tog me­an­dra re­ke Be­gej, ka­da je fi­zič­ki iz­dvo­je­no to na­se­lje. Ovaj deo reč­nog to­ka je na­si­pi­ma po­de­ljen na tri je­ze­ra ko­ja či­ne gra­ni­cu ce­li­ne. Ona ob­u­hva­ta deo sta­rog grad­skog je­zgra sa zna­čaj­nim am­bi­jen­tal­nim, kul­tur­no-isto­rij­skim i gra­di­telj­skim vred­no­sti­ma. Ukup­na po­vr­ši­na ce­li­ne je 63,59 hek­ta­ra.

Pre­te­žna na­me­na pro­sto­ra u ob­u­hva­tu pla­na je sta­no­va­nje, a pra­te­ći sa­dr­ža­ji su ter­ci­jal­ne de­lat­no­sti, objek­ti jav­ne na­me­ne sa cen­tral­nim funk­ci­ja­ma i je­ze­ro na­me­nje­no za sport i re­kre­a­ci­ju sa jav­nim ze­le­ni­lom i si­ste­mom ure­đa­ja za pri­mar­no i se­kun­dar­no tre­ti­ra­nje vo­de iz je­ze­ra.

Ma­la Ame­ri­ka je, ina­če, na­sta­la na reč­nom po­lu­o­str­vu ko­je se for­mi­ra­lo na re­ci Be­gej. Ne­kad je na pro­sto­ru ovog po­lu­o­str­va bi­lo tur­sko gro­blje i va­ro­ški mo­sto­bran, od ko­ga je sa­ču­va­na jed­na ku­la na ve­štač­kom bre­žulj­ku po­red zgra­de Cr­ve­nog kr­sta. Sre­di­nom 19. ve­ka, ta­da­šnja upra­va je po­če­la sa isu­ši­va­njem ostr­va, s ob­zi­rom na to da je ono bi­lo is­klju­či­vo mo­čvar­no tlo. Na­kon isu­ši­va­nja, po­če­la je grad­nja, kao i traj­no na­se­lja­va­nje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.