NavMenu

Milka Forcan,ekonomistkinja - Najmoćnija žena u Srbiji

Izvor: Vesti Ponedeljak, 26.07.2010. 11:26
Komentari
Podeli

Milka Forcan (Foto: Lična arhiva)Milka Forcan

Kada je Milka Forcan u anketi jednog lista proglašena za najmoćniju ženu Srbije ona nije dopustila da se vidi da li joj ta titula prija: "U Srbiji nema prave moći, niti to nešto posebno znači osim što zabavlja najširu publiku." Sada, posle poslovnog razlaza sa Miroslavom Miškovićem, pokazalo se da je moćnija i od Antimonopolske komisije i poreznika. Pa čak, da je jača i od predsednika Borisa Tadića, koji je najbogatijeg srpskog tajkuna "pozvao" da porez plaća u otadžbini umesto na Kipru, dok ga je Milka Forcan u sudu na tom ostrvu sprečila da proda "Delta maxi" i da namete na taj posao plati tamošnjim vlastima.

Čvrstina s kojom je istupila pred Miškovića nije nimalo iznenadila čak ni one koji ne poznaju tu ženu koja svojom spoljašnošću ume da ostavi utisak krhkosti. Možda i zato što je niko nije video bez osmeha.

Snagu i odlučnost Milka je nasledila od ličke graničarske porodice Mileusnića. U austrijskim arhivima ostalo je zabeleženo da je posle Bečkog rata i proterivanja Turaka iz Like kosinjski knez Vukašin Mileusnić predvodio seobu 40 srpskih porodica u Široku Kulu kod Ličkog Osika.

Milka je rođena 1969. godine u Beogradu, ali nikada nije zaboravila svoje poreklo. "U Lici sam 25 godina provodila letnje praznike", objasnila je, a u zavičaj sada vodi ćerku Jovanu i sina Filipa. Milka Forcan i njen otac Jovan Mileusnić okupljaju zemljake u Srbu na nekadašnji Dan ustanka naroda i narodnosti Hrvatske 27. jula, a i finansiraju obnovu spomenika kojim se obeležava taj bunt srpskog naroda protiv klanja.


Graničarske sablje i kremenjače i ustaničke puške Mileusnići su odavno zamenili daleko efikasnijim sredstvom - biznisom. Jovan Mileusnić 25 godina bio je direktor "Jugohemije", oko koje sada sa Miškovićem lome koplja njegove ćerke Milka Forcan i Smiljka Mileusnić-Adžić, generalni direktor. Upućeni kažu da je "Jugohemiju", firmu za velepromet farmaceutskih proizvoda preko koje su uvezene nepotrebne vakcine protiv svinjskog gripa, u poslovne visine uzdigao upravo Jovan Mileusnić.

Milka je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i otišla u London, gde je stekla prva iskustva iz marketinga. Po povratku u Srbiju, 1992. zaposlila se u preduzeću "Delta M", koje je tada brojalo 12 zaposlenih. Posao je dobila zahvaljujući poznanstvu njenog oca i Miškovića, sa kojim je poslovao još dok je on bio u kruševačkoj "Župi".

Priču o "Delti M" započeo je Mišković godinu dana ranije u sobi beogradskog hotela "Slavija" s četvoro zaposlenih. Među njima je bio i Branko Forcan, Milkin muž, koji se donedavno toliko krio od kamera da većina sveta nije znala ni da je udata.

Tokom 18 godina karijere u "Delti" Milka Forcan bila je finansijski i direktor marketinga. Potom i potpredsednik "Delta holdinga" i predsednik upravnih odbora "Jugohemije" i "Novosti". Za te godine rekla je samo da su bile burne i da je od Miškovića naučila pre svega da odluke u životu i biznisu ne smeju da se ostavljaju za sutra. Uostalom, još od 2001. Mišković se retko pojavljuje na javnim skupovima, od kako su ga Zemunci oteli i olakšali za nekoliko miliona.

Razlaz sa Miškovićem doživela je kao proces: "Mi smo već dugo različito vrednovali neke ljude, situacije i poslovne dogovore." Izgleda da je reč o Milkinom mužu Branku, koji je proširio poslove trgovine drvetom na međunarodno tržište i za to od Miškovića dobio akcije "Delte". Posle nekog sukoba, Mišković ga je poslao u Irkutsk u Sibiru, na osam sati leta od Moskve. Branko je to odbio i nakon toga ostao bez kancelarije, službenog automobila i posla. Prvi put primećen je u javnosti sa Milkom na Dejvis kupu u Splitu, a sedeli su pored Brene i Bobe Živojinovića. Milka je, naime, potpredsednik Upravnog odbora Teniskog saveza.


Imala je Milka i priliku da shvati koliku omrazu donosi stvaranje imperije na srpski način. Naime, predlog da ona bude predsednik državnog Saveta za brendiranje Srbije nije prošao zbog odbijanja pojedinih članova da im ona bude šef. Pa ipak, teško je poistovetiti se sa bivšim poslodavcem, a izgleda i da je javnost ne mrzi kao Miškovića.

Šta više, na Fejsbuku je formiran klub njenih obožavalaca iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i FBiH, a dominira parola "Nikad Nestle, uvek Milka". Iako cene uspeh koji je postigla, očito je da su mnogo više impresionirani njenim izgledom, a preovlađuju oni koji veruju da je zanosnija s riđom kosom. Tome svakako doprinosi njena izgrađena elegancija čije je ogledalo odevanje kojim ne ističe svoje bogatstvo, a čak joj je i kancelarija u "Delti" bila nameštena krajnje minimalistički.

Ukus Milke Forcan pre dve godine doneo joj je nagradu "Glorije" za najbolje stilizovanu ženu u Srbiji. To je u javnosti zapamćeno za razliku od dana kada je odlikovana ordenom Svetoga Save za doprinos izgradnji hrama na Vračaru posvećenog srpskom prosvetitelju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.