NavMenu

Bojan Knežević, generalni direktor kompanija Banini i Jaffa Crvenka - Udruživanje nam daje odlične mogućnosti za nove proizvode

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.11.2017. 12:21
Komentari
Podeli
Bojan KneževićBojan Knežević
Jaffa iz Crvenke kupila je u martu ove godine kompaniju Banini za 15 mil EUR, a sedam meseci od udruživanja poslovanja, kikindski proizvođač je u fazi oporavka. Pun potencijal trebalo bi da bude ostvaren u narednih nekoliko godina, budući da su ambiciozni planovi novog vlasnika dalje širenje na konditorskom tržištu i jačanje konkurentnosti na tržištu Evropske unije.

Podsetimo, jedan od glavnih igrača u domaćoj konditorskoj industriji - Banini, zapao je u probleme 2010. godine, kada se zadužio kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, pa je fabrika sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja 2016. godine.

Nakon što ih je kupila kompanija iz Crvenke, stvoreni su uslovi za izlazak iz stečaja i oporavak.

Bojan Knežević, generalni direktor ove dve firme, u razgovoru za naš portal kaže da u spajanju Jaffe i Baninija leže velike mogućnosti: za dalji razvoj brendova, potencijalne modifikacije u procesu proizvodnje, kao i nove proizvode.

- Uspešno smo pokrenuli proizvodnju u Baniniju i zadovoljni smo prvim rezultatima. Rano je da govorimo o konkretnim ciframa, ali možemo da kažemo da će 2018. biti razvojna godina. Udruživanjem smo dobili novu snagu, kvalitetne ljude i u tome leži naš novi, zajednički potencijal - ističe Knežević za eKapiju.

eKapija: Prilikom kupovine, najavili ste da ćete nakon preuzimanja proizvoditi sve proizvode koje je Banini do tada pravio. Da li je zadržana celokupna proizvodnja? Imate li u planu nove linije proizvoda i koje?

- Pokrenuli smo proizvodnju pet brendova: noblice, toto, rum kasato, domaćica i trik i uspešno krenuli sa njihovim plasmanom. U pogledu rasta portfolija, 2018. godina će za nas biti razvojna. Udruživanjem smo stvorili jedan od najboljih timova u Srbiji, a to će najbolje videti potrošači na policama u narednim godinama.

eKapija: O kojim kapacitetima proizvodnje u Baniniju govorimo?

- U ovom trenutku dnevni kapacitet je oko 35 tona, a postoji prostor da se količina komercijalnih pakovanja koja se proizvedu u jednom danu znatno poveća, što je u planu i prema postavljenim ciljevima.

eKapija: Proizvodnja se odvija u novom pogonu kompanije. Šta će biti sa starim pogonom - hoće li deo proizvodnje ostati u njemu?

- Plan je da se kompletna proizvodnja odvija u novom pogonu, jer zadovoljava najviše standarde kvaliteta i zahteve u pogledu kapaciteta. Stari pogon ostaje u vlasništvu kompanije i odluku o daljoj upotrebi ćemo doneti u skladu sa daljim razvojem poslovanja.

eKapija: Hoće li se možda i neki od Jaffinih proizvoda proizvoditi u Kikindi?

- U ovom trenutku se prozvodnja odvija prema prethodno ustanovljenom modelu, ali udruživanje nam daje puno mogućnosti za dalji razvoj i potencijalne modifikacije u samom procesu proizvodnje.

eKapija: Na šta će biti usmerena dalja ulaganja?

- Planiramo dalji rast postojećih brendova, ali i uvođenje novih proizvoda. Verujemo da sinergija nastala udruživanjem stvara puno novih prilika za rast, te da su naši potencijali izuzetni na domaćem, ali i na izvoznim tržištima.

eKapija: Prilikom kupovine Baninija najavili ste da ćete zadržati sve radnike, kojih je tada bilo oko 230. Jeste li ispunili to obećanje i planirate li nova zapošljavanja?

- Zaposlili smo više od 200 radnika i oni obavljaju posao koji je adekvatan za postojeći nivo proizvodnje. Naši planovi su ambiciozni, planiramo dalji tržišni rast i u skladu sa tim ćemo zapošljavati još ljudi.

eKapija: Kakva su očekivanja, kada će preuzimanje Baninija postati isplativa investicija?

- Praksa pokazuje da uspešne akvizicije postaju isplative nakon 3 do 5 godina. To je takođe potvrda našeg dugoročnog pristupa.

eKapija: Koji su planovi kompanije Jaffa Crvenka za naredni period?

- Svi naši planovi su dugoročni. Ove godine ulazimo u treći ciklus podrške Olimpijskom timu Srbije i posebno smo ponosni što trik iz Baninija postaje deo olimpijske porodice u naredne četiri godine. I jaffa cakes nastavlja da bude partner Olimpijskog komiteta, za nas su to veliki koraci. Bićemo fokusirani na celu porodicu brendova koji nastaju u Crvenki i u Kikindi širom regiona.

Katarina Stevanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.