NavMenu

"Impuls" šampion srpskog "Ringa" - Deset najboljih startapova u Srbiji "mentalno sparingovalo" u Starom dvoru u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.10.2014. 15:23
Komentari
Podeli

Atmosfera na sinoćnjem finalnom takmičenju mladih preduzetnika "Ring Srbija" u okviru globalnog projekta "Get in the Ring" (GITR) u Skupštini grada Beograda bila je napeta kao na bokserskom meču. Rukavice za boks su ovoga puta bile samo dekoracija, dok su veština prezentacije bile u prvom planu. Deset finalista takmičenja, kroz pet duela u improvizovanom bokserskom ringu, odmeravili su snagu svojih biznis ideja u intelektualnom sparingu. Parovi predstavnika startapova su ulazili u ring i predstvljali svoje preduzetničke ideje u trajanju od dva i po minuta kroz pet rundi – predstavljanje, dostignuća, poslovni modeli, finansije (izvori prihoda) i fristajl.

Intelektualno sparingovanje

Od samog početka u ringu je bilo uzbudljivo i neizvesno. Led su probili startapovi "AcademLink" i "Cast4Pro". "AcademLink" predstavlja spoj nauke i biznisa, a reč je o bazi naučnih radova, a svake nedelje ovaj startap šalje njuzletr na 18.000 adresa. "Cast4Pro" predstavlaj spoj filmske umetnosti i IT industrije, a to je alat za onlajn audicije koje omogućavaju produkcijskim kućama da dođu do glumaca koji su im potrebni za različite projekte. Pobednik ovog duela je "AcademLink".

Posle prvog sparinga, u ring su ušli "Victor production" i "ChargerMapp". Predstavnik tima "Victor production"-a prezentovao je aplikaciju za telefon za automatsko spasavanje korisnika, koja prati vitalne funkcije tela i reaguje na promene. "ChargerMapp" nudi rešenje za ljude u pokretu, a reč je o aplikaciji koja prikazuje mrežu mesta gde se mogu puniti mobilni telefoni. Naime, uređaji za punjenje, koji se proizvode u Italiji, bi bili instalirani u kafićima, restoranima, hotelima, a korisnici bi uz pomoć aplikacije dobijali podatke o najbližim lokacijama gde mogu napuniti svoje mobilne telefone. Iz ovog sparinga "ChargerMapp" je izašao kao pobednik.

Snage su odmerili i "Nolio" i "FabLab". "Nolio" je poljoprivredno gazdinstvo koje od 2012. godine svoje proizvode prerađuje u jestiva ulja. Ovi mladi poljoprivredni proizvođaći planiraju izvoz svojih proizvoda u inostranstvo, a sledeće godine pripremaju i proširenje proizvodnog programa. Protivnik u ringu im je bila laboratorija "FabLab" koja omogućava ljudima da materijalizuju svoje ideje pomoću digitalnih i manuelnih alata. Platforma se odvija u intergeneracijskoj i multidisciplinarnoj dinamici, a deo je globalne "FabLab" mreže. "Nolio" je odneo pobedu u ovoj borbi.

Četvrti par mladih preduzetnika koji je mentalno sparingovao su "BuildCon" i "FrontierFacility". Tim "BuildCon"-a razvija aplikaciju za unapređenje organizacije gradilišta - "ček liste" za praćenju aktivnosti na samom gradilištu namenjene su isključivo zaposlenima na samom gradilištu. "FrontierFacility" osmišljava hardverdska, softverska i mobilna rešenja za održavanje sistema zgrada. Pobednik ove borbe je "BuildCon". Takođe, šampion ovog sprang je na kraju događaja dobio i nagradu publike koja je imala prilke da glasa na sajtu www.ringsrbija.com.

U ringu su se poslednji našli "MyQuard" i "Impuls". "MyQuard" je servis namnjen malim i srednim preduzećima kako bi omogućili onlajn prezentaciju. "Impuls" meri puls društvenih mreža, to je softver koji razume kako se ljudi osećaju i ponašaju na društvenim mrežama. Ovaj alat je namenjen pre svega PR i marketniškim agencijama, a povezuje prodavce i kupce.

(Foto: I.Vukša)
Sofija čeka "Impuls"

Panel sudija sasatavljen od Nikole Vučinića, člana UO Udruženja mladih privrednika Srbije, Nebojše Lazića iz "StartLabs"-a, regionalnog direktora kompanije EY, Stephen James Fish-a, Aleksandra Čabrila predstavnika biznis anđela i dekanke FEFA univerziteta, Ane Trbović i publike proglasio je najboljeg. Žiri nije imao ni malo lak zadatak, a posle dužeg većanja "Impuls" je proglašen za najbolji startap prvog "Ring Srbija" takmičenja. Drugo mesto je pripalo gazdinstvu "Nolio", a trećeplasirani strartap je "AcademLink".

- Iskreno bila je tesna trka sa "Noliom", polagala sam velike nade u njih i nisam očekivala da ćemo proći. Jako sam srećna i ovo je samo dokaz da se sav trud isplatio i da treba nastaviti napred, što samo znači da nas čeka još puno posla, ali to je u redu, spremni smo za to - izjavila je Marija Stefanović vođa pobedničkog startapa.

Pobednica takmičenja neće imati mnogo vremena da uživa u svojoj pobedi, jer je već očekuju nova takmičenja. Kako je za "eKapiju" rekao Filip Radojičić, predsednik Udruženja mladih privrednika Srbije, regionalno takmičenje u Sofiji će biti održano 17. novembra.

- U narednih mesec dana naši predstvnici će se pripremati za to takmičenje kako bi uspeli da se kvalifikuju za najveću investicionu borbu u Roterdamu. Srbija je jedna od preko pedeset zemalja koja ima priliku da pošalje svog predstavnika u Roterdam, na finalno takmičenje, koje će se održati 21. novembra, tokom Svetske nedelje preduzetništva. Od preko 2.000 startapa na globalnom nivou, najboljih 8 će se nadmetati za glavnu nagradu u vrednosti od 1 mil EUR – objasnio je Radojičić.

(Pobednica i Dragomir Petronijević)

Finalisti u inkubatoru

"Ring Srbija" ima za cilj da pomogne startapima da kroz mentorstvo, umrežavanje i lakši pristup neophodnim finansijskim sredstvima postanu brzorastuće kompanije.

- Jako je važno da se nastavi da se radi sa startapima, jer nivo do koga su došli po dostignućima i načinu razmišljanja ipak zaostaje od svetskog nivoa. Udruženje mladih privrednika Srbije i naši partneri će im pomoći u tome - istakao je Radojičić.

U saradnji sa Upravom grada Beograda deset finalista koje se predstavilo na sinoćnjem takmičenju dobiće mogućnost da svoje startape razvijaju u inkubatoru Udruženja mladih privrednika Srbije gde će imati knjigovodstavene i pravne usluge kao i biznis program Erasmusovog centra za preduzetništvo iz Holandije.

- Grad Beograd, želi da najbolje startape, zadrži ovde i da ih smesti u biznis inkubator, gde će im biti dostupno da razvijaju svoje ideje i svoje poslove. Jedini uslov za uspeh startapa jeste dobra ideja, želja za napretkom i da doprinese kako sopstvenom tako i razvoju privrede - naglasio je Dragomir Petronijević, član gradskog veća grada Beograda, dodajući da će to biti jedan od četiri novih inkubatora koje će srpska prestonica dobiti do početka 2015. godine.

Udruženje mladih privrednika Srbije (UMPS) u saradnji sa Erasmus centrom za preduzetništvo, ove godine je po prvi put u našoj zemlji organizovalo "Ring Srbija" uz podršku Grada Beograda, "Telekoma Srbija", EY, Privredne komore Srbije…

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.