NavMenu

Premijera plesne predstave "Don Žuan" u Bitef teatru 4. oktobra

Izvor: Politika Petak, 03.10.2014. 11:56
Komentari
Podeli

(Foto: re-a-c-t.org)
Beogradska premijera plesne predstave "Don Žuan", u koreografiji Maše Kolar, uz originalnu živu muziku "Rundek Kargo trija", biće izvedena u subotu, 4. oktobra na sceni Bitef teatra. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Petra Dančević, a igraju članovi "Bitef dens kompanije". Predstava je realizovana u koprodukciji Bitef teatra, "Grad teatra" iz Budve, HNK Ivan Pl. Zajc i festivala "Riječke letnje noći" i nezavisnog producenta Maše Kolar.

Posle premijernog izvođenja "Don Žuana", "Bitef dens kompanija" počinje rad na plesnoj predstavi za decu "Ale i bauci" u koreografiji Isidore Stanišić, a zatim i komad sa kojim će Katarina Stojkov Sljepčević obeležiti 40 godina autorskog rada, a onda multimedijalni projekat u koreografiji Aleksandra Ilića.

– Za kraj sezone čeka nas, posle velikog uspeha koji je imala predstava "Božanstvena komedija", ponovna saradnja sa Edvardom Klugom, od koga smo ovaj put naručili plesnu inscenaciju Aristofanovih "Ptica". Takođe, posle nastupa koje smo tokom prethodna dva meseca imali u Budvi, Rijeci, Podgorici, Sarajevu i Zagrebu, naše igrače u oktobru očekuju gostovanja na festivalima u Poljskoj i Švedskoj – kaže Jelena Kajgo, direktorka "Bitef dens kompanije".

– U trenutnim okolnostima, kada budžet Bitef teatra za programe u celoj sezoni, iznosi oko tri i po miliona dinara, potrebna je velika veština i entuzijazam da bi se realizovale ozbiljne produkcije. Mi smo na sreću imali jako lepu saradnju sa "Grad teatrom" iz Budve i festivalom "Riječke letnje noći", pa smo i predstavu "Don Žuan", kao i neke prethodne, realizovali zajedno. Drugi nivo kompleksnosti, ako se izuzme novac, predstavlja ona mnogo uzbudljivija neizvesnost, koja pripada autorskom segmentu produkcije. A to je pitanje kako će se uklopiti senzibilitet igrača, koreografa i kompozitora, budući da je za ovu predstavu rađena originalna muzika "Rundek Kargo trija".

Ako se uporedi period od pre pet godina kada je "Bitef dens kompanija" osnovana, Jelena Kajgo primećuje da je, ipak, ovo vreme delikatnije.

– Kada sam prošle godine otišla sa mesta direktora Bitefa, imala sam osećaj da se cela ta priča sa "Bitef dens kompanijom" može urušiti preko noći, i da sve odlične kritike, nagrade, gostovanja i priznanja, u našoj sredini zaista ne znače ništa. Ipak, podrška Ministarstva kulture, koju smo od osnivanja imali, učinila je da trupa opstane. Imamo dobru saradnju i sa novim upravnikom Bitef teatra, tako da se sada malo lakše diše. Očekuju nas razgovori na nivou Gradskog sekretarijata za kulturu, i nadam se da ćemo i od njih dobiti podršku. Grad Beograd bi trebalo da bude u situaciji da održi na institucionalnom nivou makar ovu, jednu jedinu kompaniju savremenog plesa, koja uzgred budi rečeno, posluje po principu godišnjih ugovora. Za nju se ne otvaraju nova radna mesta, već igrači, kao što je to slučaj u svetu, gotovo svake godine prolaze audicije – naglašava Jelena Kajgo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.