NavMenu

Formiran tim za sanaciju jalovišta "Stolice"

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.07.2014. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Formiran je poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera koje će biti preduzete u cilju sanacije jalovišta "Stolice" kod Krupnja, u skladu sa odlukom ministara poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike.

Problem na jalovištu "Stolice" je najveći udes iz oblasti zaštite životne sredine, koji je nastao kao posledica majskih poplava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Usled velikih i dugotrajnih padavina 15. maja pojavilo se klizište brdskog masiva na kog se naslanja flotacijsko jalovište "Stolice" i došlo je do loma kolektora, što je za posledicu imalo sufoziju i isticanje jalovinske mase zajedno sa vodom.

Došlo je do pucanja dve brane jalovišta, a 23. maja pukla je i treća brana i došlo je do isticanja više hiljada metara kubnih jalovine.

Jalovina i vode iz jalovišta su se izlili u rečicu Korenitu, u mestu Kostajnik, a koja se uliva u reku Jadar na oko 20 kilometara.

Prošle nedelje u ranim jutarnjim časovima meštani Kostajnice primetili su da je ponovo došlo do probijanja brane i isticanja jalovine u potok Kostajnik.

Do proboja je došlo nakon obilnih padavina tokom prethodnog dana i noći, kada su se površinske vode sa okolnih padina slile u jalovište i formirale bujični tok jalovinskog materijala.

Jalovina je sa bočne strane probila već oštećenu branu jalovišta i izlila se u potok. Posledice udesa pratile su nadležne inspekcije, Agencije za zaštitu životne sredine (analize vode), Zavoda za javno zdravlje (analize zemljišta) i prestavnici UN koje su radili na pripremi izveštaja o proceni štete.

Procenjena šteta je ušla i u zvanični Vladin izveštaj koji je korišćen za donatorsku konferenciju.

Jalovište nije u funkciji od 1991. godine. A vlasnik jalovišta je 2006. godine postao koncern "Farmakom".

U oštećenom jalovištu se nalazi više stotina hiljada metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona, olova, itd. Izlivenom jalovinom je zagadena voda i zemljište.

Na inicijativu republicke inspekcije za zaštitu životne sredine je formirana Posebna radna grupa za praćenje aktivnosti na otklanjanju posledica udesa na jalovištu rudnika "Stolice", u kojoj se nalaze predstavnici nadležnih inspekcija . Radovi koje je do sad izveo "Farmakom" su nedovoljni kako u oblasti obezbedenja jalovišta od daljih udesa, tako i u aktivnostima cišcenja zagadenog zemljišta.

Postoji relna opasnost novih udesa ukoliko se ne preduzmu hitne mere na sanaciji jalovišta, podsećaju iz ministartsva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.