NavMenu

Novi zakon za izvršitelje

Izvor: Novosti Nedelja, 13.07.2014. 10:54
Komentari
Podeli

Nikola Selaković sa izvršiteljimaNikola Selaković sa izvršiteljima
Kapaciteti izvršilaca popunjeni su 70%, ali će Zakon o izvršenju i obezbeđenju morati vrlo brzo da se menja. Na to je upozorio ministar pravde Nikola Selaković na forumu o obezbeđenju.

- Ogroman broj predstavki koje su naši građani podneli sudu u Strazburu govore da naš pravosudni sistem nije efikasan - rekao je Selaković.

- Uočeni su brojni nedostaci zakona koji se sada primenjuje. Nema odgovornosti izvršitelja, a samim tim nisu predviđene ni kazne koje mogu da im budu predviđene za disciplinske povrede. Ministarstvo pravde moraće da analizira rad izvršitelja i njihove komore. Do sada smo u nekim slučajevima uočili neujednačenu praksu i neurednu dokumentaciju.

Selaković je podsetio da su izvršitelji isključivo nadležni u vođenju izvršenja po osnovu dugovanja komunalnim preduzećima, gde ne samo da sprovode, već i dozvoljavaju izvršenja. Sud je i dalje nadležan za porodične i radne sporove, dok u ostalim oblastima deli nadležnost sa izvršiteljima.

Šef EU u Srbiji Majkl Devenport naglašava da je ključ u primeni zakona.

- Najvažnije u napretku je usvajanje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa - rekao je Devenport.

Privatni izvršitelji koji su došli iz cele Srbije, požalili su se da ih javnost često doživljava kao uterivače dugova, a oni zapravo za nekoliko nedelja uspeju da reše predmete u kojima su sudovi godinama bili nemoćni.

Prema statistici, u Srbiji ima više od dva miliona predmeta izvršenja, a ogromnu većinu pokrenula su komunalna preduzeća zbog naplate dugova.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.