NavMenu

Šeici dobijaju obradivu zemlju? - Poljoprivrednici u Kuli protestovali zbog saznanja da će deo državnog poljoprivrednog zemljišta biti izuzet iz licitacija za zakup

Izvor: Danas Utorak, 17.06.2014. 12:40
Komentari
Podeli

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Kula počeli su juče miran protest ispred zgrade Skupštine u tom mestu, zbog saznanja da će deo državnog poljoprivrednog zemljišta biti izuzet iz licitacija za zakup i dat inostranim partnerima.

Jedan od učesnika protesta Živko Pejin rekao je da poljoprivrednici iz te opštine "imaju pouzdane podatke da će Ministarstvo finansija izdati u dugoročan zakup više od 3.000 hektara partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za 100 EUR po hektaru.

- Mi plaćamo hektar 37.000 dinara. Nije problem da plaćam tu cenu, jer hoću da radim, ali oni su dobili mogućnost da biraju koju zemlju žele na sledećih 20 godina, dok nama zakupi ističu za tri, što je na jesen, i više nećemo moći da koristimo tu zemlju - istakao je Pejin.

Poljoprivrednici su se odlučili za miran protest i parkirali su traktore u centru Kule, gde su čekali da predsednik opštine Dragan Trifunović stupi u kontakt s ministrom finansija Lazarom Krstićem i direktorom Uprave za poljoprivredno zemljište Zoranom Kneževićem.

- Čekamo da nam potvrde informacije koje imamo i da nam objasne zašto to rade. Apelujem na nadležne da ne dozvole da se zemlja uskrati domaćim poljoprivrednicima, jer će nam na taj način biti ugrožena egzistencija. Nećemo imati šta da radimo, a takav aranžman neće biti dobar ni za državu. Mi smo kontaktirali sa Ministarstvom poljoprivrede i oni nas nisu slagali kada su rekli da nemaju informacije o ovom slučaju, jer sve ide preko Krstićevog ministarstva - naglasio je Pejin.

On je upozorio da će se efekti ovakvog dogovora osetiti tek kasnije, što je ilustrovao primerom sivačkog kombinata AD Bačka, koja će ostati bez 2.000 hektara obradive površine.

- Toj firmi će ostati 1.600 hektara, a sa tako malo zemlje ona više neće biti u stanju da vraća dug od 12 miliona evra, otići će u stečaj i 120 radnika će ostati na ulici - upozorio je Pejin.

Kako je najavio, protesti poljoprivrednika te opštine će biti radikalizovani ako odgovori izostanu, ali se još ne zna na koji način i kojim sredstvima. Zemlja, koja će navodno biti izuzeta iz licitacija, nalazi se u opštini Kula u mestima Sivac, Kruščić, Crvenka i Lipar.

Redakcija "Danasa" je pokušali juče kod nadležnih da proverimo informaciju zbog čega je više od 3.000 hektara zemljišta izuzeto iz licitacije. Predsednik opštine Kula, Dragan Trifunović, inače kadar Srpske napredne stranke, je preko sekretarice poručio da je "zauzet zbog sastanaka" te da ni danas zbog obaveza neće biti u mogućnosti da nam pruži informaciju.

I ministarstva ćute

U informativnoj službi Ministarstva finansija nisu bili upoznati sa protestom poljoprivrednika u Kuli i tražili su da im pitanja dostavimo elektronskom poštom. Poslali smo mejl i Ministarstvu finansija i resornom Ministarstvu poljoprivrede, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 17.6.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.