NavMenu

Kore i kolači za celu Srbiju - Porodična firma "Stanić NM" iz Aranđelovca stalno širi proizvodnju

Izvor: Ekonometar Četvrtak, 29.05.2014. 12:27
Komentari
Podeli

Slobodan i Nela Stanić (Foto: Ekonometar)Slobodan i Nela Stanić

Slobodan Stanić je 1991. godine završio srednju elektrotehničku školu i odmah se zaposlio u Mlinsko-pekarskoj industriji "Pobeda" u Aranđelovcu. Punih 17 godina održavao je grejna postrojenja u toj velikoj firmi, koja je snabdevala hlebom i pecivima opštine Aranđelovac, Topola i Lazarevac.

– U porodični biznis sa suprugom Nelom krenuo sam nakon odlaska iz "Pobede", od koje sam dobio otpremninu od oko 10 hiljada evra – priča Slobodan za "Ekonometar".

- Dok sam radio u toj firmi svaki slobodan dan sam koristio za šoping u Bugarskoj i Rumuniji kao i u Subotici, kupovao sam robu za koju su građani bili zainteres ovani. Svaki ušteđeni dinar ulagao sam u izgradnju i opremu lokala i nove kuće. Bilo je teško, ali se dobro i zarađivalo – priseća se sagovornik.

Porodična firma "Stanić NM" otpočela je biznis pravljenjem kora za pite i gibanice. Tri radnice mesečno su proizvodile dve do tri hiljade kilograma kora. Kako se posao razvijao i kupaca je bilo sve više. Oni su prepoznali izvanredan kvalitet te vrste testenina, za koju je, ustvari, potrebno malo artikala – brašno T-450, pitka aranđelovačka voda i so.

– Naše proizvode kupci mogu naći u marketima i prodavnicama od Aranđelovca do Sombora, a najveći kupci su ovdašnji supermarket "Fortuna", "Grin" u Petrovcu na Mlavi i "Medijus" u Staroj Pazovi. Imamo i distributivni centar sa hladnjačom u Novom Sadu, za vojvođansko područje. U ovoj našoj branši konkurencija je jaka, ali kupci su dosta izverzirani u prepoznavanju kvaliteta, koji je i nama na prvom mestu – objašnjava Stanić.

Osim kora, vredne radnice "Stanić NM" prave i četrdesetak vrsta kolača i trideset vrsta torti u novoizgrađenom modernom pogonu na obroncima Bukulje, koji pre liči na neki institut, nego na fabriku kora i slatkiša. Mesečno se odatle na tržište plasira 20 hiljada kilograma kolača i pet hiljada kilograma rezanaca za supe.

(Foto: stanicnm.rs)

– Ove godine kupcima smo ponudili izuzetno kvalitetan program novih vrsta torti, među kojima su i one stare, koje se spremaju po receptima naših baka. U tom poslu odlično sarađujemo sa jednom belgijskom firmom. Inače, ovde je zaposlen 51 radnik, čija je prosečna plata 30.000 dinara. Lične dohotke isplaćujemo redovno, kao i sve doprinose državi. Moram da naglasim da u našoj firmi vlada porodično-kolektivni duh, jer zaposleni tako doživljavaju svoj odnos prema radu. Na to sam ponosan. Jer, da nije tako, ne bismo uspešno poslovali svih proteklih godina – tvrdi Stanić.

Od vlasnika firme smo čuli da u prvih šest godina nisu išli ni na godišnji odmor, jer je bilo puno posla i drugih obaveza. Međutim, ovog leta će krenuti na more sa ćerkom Marijom (17) i sinom Nikolom (12).

Razmišljajući o budućnosti, Stanić se uzda u novu srpsku vladu, jer očekuje ispunjenje datih obećanja, koja se odnose na razvoj male privrede i srednjih preduzeća.

– Dobro bi nam došli dugoročni krediti za nove investicije, a ukoliko bi država smanjila doprinose, poslodavci bi sigurno u znatno većem broju prijavljivali svoje radnike, što bi bila obostrana korist, zaključuje Slobodan Stanić.

Nova linija 60.000 EUR

U junu ove godine majstori iz Valjeva isporučiće novu liniju za kore i rezance, vrednu 60.000 EUR.

– Nova linija zameniće 17 radnica i mesečnu proizvodnju od dva vagona kora, koje će biti kvalitetne, kao i one ručno pravljene. Tako će pola kilograma kora, umesto sadašnjih 70, koštati 55 dinara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.