NavMenu

Srpske unihopke i helanke tražene u svetu

Izvor: Tanjug Subota, 18.01.2014. 09:11
Komentari
Podeli

Srpske unihop čarape i helanke "hodaju" širom sveta, sve su traženije, i Srbija se već pozicionirala kao njihov treći globalni izvoznik.

U godini za nama, Srbija je dostigla rekordnu vrednost izvoza unihop čarapa i helanki od oko 130 mil EUR, i među vodećim je izvoznicima na svetskom tržištu, izjavio je u petak, 17. januara, ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija je prošle godine u ruskom uvozu te robe bila ubedljivo na prvom mestu, ispred Kine, Belorusije, Hrvatske i Italije.

- Šta je najverovatnije zajedničko Ruskinjama, Nemicama, Italijankama i Slovenkinjama? Da nose unihop čarape ili helanke, od sintetičkih materijala, proizvedene u Srbiji - rekao je Zdravković Tanjugu.

Prošle godine inostranstvu je prodato oko 180 miliona uni-hop čarapa proizvedenih u Srbiji. U ukupnom svetskom izvozu uni-hop čarapa i helanki od sintetičkih vlakana u 2012, Srbija je učestvovala sa 7,3%, kao treći svetski izvoznik.

Taj tržišni segment je u svetu vredeo 1,55 mlrd EUR u 2012, i više od polovine ukupnog izvoza imale su Italija i Kina zajedno. Srbija je imala više nego duplo veći izvoz od Turske, koja je bila na četvrtom mestu, naglasio je Zdravković. Iza njih po vrednosti izvoza helanki i unihop čarapa bile SAD, Belorusija, Nemačka, Hrvatska, El Salvador i Rumunija.

- Bilo bi lepo kada bi smo imali još puno ovakvih priča u Srbiji, a koje bi bile osnov za vođenje svih ekonomskih politika. Umesto priča o deficitima i slavljenju novih kredita i rasprodaja - rekao je Zdravković.

Izvoz uni-hop čarapa i helanki iz Srbije povećan je sa 49 mil EUR u 2007. na 114 miliona u 2012.

Iz Srbije je u periodu od 2007. do 2012. najveći deo izvoza tih artikala otišao u Italiju, Nemačku i Holandiju i tek u 2012. je registrovan izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti od 29,7 mil EUR. To je bila duplo manja vrednost od izvoza u Italiju. Prema podacima za jul, avgust i septembar 2013. godine, vidi se da je više od polovine izvoza otišlo u Rusku Federaciju, a počeo je da se pojavljuje i izvoz u Sloveniju i Belorusiju.

Što se tiče cene uvoza po komadu, u septembru 2013. prosečna cena za tu robu iz Srbije je bila 99 evrocenta, Kine 56, Belorusije 1,2 evra i Hrvatske 1,7 evra.

Srbija je postala drugi inostrani snabdevač tog tržišta u Nemačkoj posle Italije.

- Vrlo je verovatno da će Srbija tokom 2014. godine postati prvi snabdevač, kao kod Rusije - naglasio je Zdravković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.