NavMenu

Smederevo uzima kredit za Fince - Grad se zadužuje milijardu dinara za izgradnju hale za kompaniju PKC

Izvor: eKapija Sreda, 20.11.2013. 16:01
Komentari
Podeli

Odbornici smederevske Gradske skupštine doneli su u ponedeljak, 18. novembra, odluku o kreditnom zaduženju od nešto više od milijardu dinara, za izgradnju hale u kojoj će raditi finska kompanija PKC, objavljeno je u današenjem izdanju lokalnih "Naših novina".

Odluka su doneli odluku o kreditnom zaduženju od 1.077.211.522 dinara, što je protivvrednost 9.449.224 EUR. Ova sredstva će biti iskorišćenja da se napravi hala od 20.000 kvadrata u kojoj će raditi finska kompanija PKC, a gde bi oko hiljadu i po Smederevaca trebalo da nađe posao u proizvodnji automobilskih kablovskih sistema, pišu "Naše novine".

- Investitor je našao halu u kojoj može da uposli 500 radnika, međutim kako on ima veće poslovne planove i ima nameru da angažuje bar 1.500 radnika, a i potpisivanje memoranduma je to impliciralo, da tražimo način za izgradnju te hale. Ona može da bude izgrađena jedino na taj način, iz kreditnih sredstava. Grad Smederevo je trenutno zadužen kod dve poslovne banke, jedan kredit ističe avgusta 2015. a drugi 2017. godine. Nikada nismo imali problema, uvek smo redovno servisirali dugove, bez obzira na punjenje budžeta, pa bi tako trebalo da bude i sa ovim – rekla je obrazlažući odluku o novom zaduženju grada izvestilac Bosiljka Plećić, načelnica Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju.

Mada su svi odbornici bili u načelu za investicije i nova zapošljavanja, usledila je gotovo tročasovna diskusija, sa mnogim pitanjima i nedoumicama koje ovakvo jedno dugoročno zaduženje grada nosi.

- Grad ulaže 9,5 mil EUR, a investitor se po memorandumu obavezuje da uloži 7,5 mil EUR u opremu. Sam zakup hale i prihod od poreza na dohodak neće biti dovoljan da servisira kredit, uostalom i u predlogu piše da će deo biti iz budžeta, što znači da će biti smanjeni svi drugi rashodi neophodni za delovanje lokalne samouprave. Prost račun kaže da će nam trebati 25 godina da od dela poreza na zarade za 1.500 radnika otplatimo tih 9,5 mil EUR. Nisam uspeo da pronađem da je ma koja lokalna samouprava u Srbiji gradila proizvodnu halu nekom ozbiljnom investitoru - rekao je Saša Radosavljević iz odborničke grupe DSS, koja je na kraju jedina glasala protiv odluke, pišu smederevske "Naše novine".

Na raspravi se moglo čuti i mišljenje da je sa ovim novcem mogao da se uvede i sistem navodnjavanja kap po kap za 7,5 hiljada hektara, što bi doprinelo poslovanju svih poljoprivrednih proizvođača, koji bi onda mogli i da zaposle nove radnike.

Inače, Smederevo će kredit uzeti na period od pet godina, sa grejs periodom od dve godine. Osim za gradnju same hale, novac će biti obezbeđen i za pristupne saobraćajnice, infrastrukturu, spoljne instalacije, uređenje zelenih površina i ograđivanje parcele na kojoj će pogoni biti građeni. Ovo poslednje je uslov, s obzirom na to da je u pitanju Slobodna zona, objavile su "Naše novine". Na ovakvo zaduživanje saglasnost je dala Uprava za javni dug, i to za 9 mil EUR, a preostali iznos grad će obezbediti iz budžetskih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina

Američka kompanija Ecor Global planira gradnju pogona u Novom Bečeju

Nakon što je beligijska kompanija Somnis Bedding, odnosno srpska firma Berilija, nedavno postala vlasnik zemljišta u novoj industrijskoj zoni Izlaz u Novom Bečeju, vlasnik tri parcele na Kumanačkom putu postala je i američka kompanija Ecor Global, koja se bavi proizvodnjom ekoloških ploča od poljoprivrednih ostataka, a koja u Srbiji već ima jedan pogon koji se nalazi u Kraljevu. Prema rečima Dejana Vujovića, direktora Ecor Global-a u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.