NavMenu

"Igre i zvuci Blakana" - Premijera predstave plesne trupe "Una Saga Serbica" 26. oktobra u "Sava centru"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.10.2013. 13:10
Komentari
Podeli

(Foto: Nikola Nikoliv)

Trupa "Una Saga Serbica" već mesecima priprema koreografije u okviru projekta "Igre i zvuci Blakana" koje će Beograđani imati priliku premijerno da pogledaju 26. oktobara u "Sava centru" s početkom u 20 časova.

Kako kažu organizatori, projekat "Igre i zvuci Blakana" baziran je na modernizaciji izvornih igara, etno muzike i vizuelnoj estetici sa ciljem da oživi, neguje i promoviše autentično nasleđe narodnih igara iz različitih delova Balkana. Autori projekta primenjuju modernu vizuelnu tehnologiju u svrhu predstavljanja tradicionalnog etno identiteta Balkana, želeći da pokažu da ovde ima mnogo mladih, talentovanih i obrazovanih ljudi koji su spremni da na jedinstven i moderan način predstave naše kulturno nasleđe.

Od izvorne muzike do Tozovca i Luisa

Da je reč je o nesvakidašnjem spekatklu koji nije puka stilizacija folklora, kaže za "eKapiju" koreograf Svetozar Krstić, dodajući da je to kombinacija foklora, baleta, plesa.

- Odstupanje od folklora u pogleda u kostima koje je radila Irena Belojica, jer nema narodne nošnje, već su to kostimi od modernih materijala. Nema opanaka već džez patika, a nema ni pevanja koje je karakteristično za folklor. Mada ni ostali elementi od scenskih efekata pa do muzike nisu specifični za folklor.

U Srbiji je poslednja stilizacija folklora izvedene 1960. godine, a u svetu je su to do sada uradili "River Dance", "Lord of Dance", "Fire of Anatolia"...

- Ovo je naš brend koji će moći da nas predstavlja u jednom novom svetlu. Ovde su sažeti svi elementi igre sa našeg područja. Zanimljivo je na primer da se ovde koriste vlaški stepovi koji su nastali mnogo pre irskog stepovanja – objašnjava Krstić.

Osim stepa, tu su igre iz Vranja, bugarske igre, igre centralne Srbije, mađarske, romske, dakle igre sa područja čitavog Balkana.

I muzika je inovirana, jer igrači izvode svoje tačke u ritmu silizovane izvorne muzika čiji je autor kompozitor Slobodan Marković. Ovog petka gledaoci će čuti numeru "Danče" Predraga Živkovića Tozovca, zatim Luisa, ali i "Biljana platno beleše", "Makedonsko devojče", kao i mnoge druge...

Dizajnirano osvetljenje, specijalni efekti i 3D animacije će upotpuniti ovaj plesno- muzički spektakl.

Profesionalni izazov za igrače

Posebnom doživljaju, osim efekata će doprineti i veliki broj igrača na sceni. Pored 45 igrača, tu su i četiri solista Bojana Žegarac, Sanja Ninković, Milan Rus i Igor Pastor.

- Trupa "Una Saga Serbica" broji 49 igrača među kojima su i plesači Narodnog pozorišta, baletske škole "Lujo Davičo", kao i brojnih svetski priznatih plesnih škola, koji su u februaru izabrani na audiciju gde je bilo 200 kandidata – ističe Krstić.

(Foto: Nikola Nikoliv)

Solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Milan Rus, u razgovoru za "eKapiju" kaže da ga je privukla genijalna ideja spoja folklora, klasičnog baleta i latino plesova u modernom scenskom izrazu, to je ono što prvi put radi u svojoj karijeri.

- Od srednje baletske škole se nisam bavio folkorom, pa sam jako srećan što se vraćam tome. Mogu slobodno da kažem da je ovo nešto što se radi prvi put kod nas i bez sumnje će se dopasti publici – ističe Rus.

Klasična balerina Jelena Davidović naglašava da ovaj projekat vidi kao veliki profesionalni izazov.

- Kroz celo školovanje sam htela da se bavim nečim ovakvim, jer nije ni čist folklor, a ni klasika. Najteži su mi pali folklorni koraci i stepovi, ali i to smo naučili – kaže Davidović.

Reditelj projekta je Boško Đorđević, kompozitor Slobodan Marković, dok se kao koreografi potpisuju Ana Krstić, Elena Gromilić, Mirko Knežević, Svetozar Krstić i Nebojša Gromilić. Kostime radi Irena Belojica, dok je Vojkan Gostiljac zadužen za dizajn svetla i specijalne efekate, Dušan Jovović za 3D animacije i mapiranje prostora, a Vojislav Đorđević je 3D animator upotpuniće sliku projekta.

Nakon premijere u "Sava Centru", u planu je nastup u većim gradovima Srbije, kao i turneja u inostranstvu. Ideja je da trupa postane profesionalna i da mladi igrači dobiju stalan posao.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.