NavMenu

Privatni penzijski fondovi kao izvor kapitala

Izvor: Tanjug Petak, 15.03.2013. 09:14
Komentari
Podeli

Privatni penzijski fondovi sa svojim kapitalom mogu da povećaju ulaganja u privedu Srbije i na taj način pomognu reindustrijalizaciju, posebno imajući u vidu da su sredstva kojima raspolažu predvidljiva, poručila je direktorka dobrovoljnog penzijskog fonda "Raiffeisen Future" Snežana Ristanović.

- Specifičnost privatnih penzijskih fondova je u tome što imaju dugoročni horizont investiranja, jer je tačno propisano kada građani mogu da raspolažu tim novcem, tako da se sve može planirati i to je izvor sredstava za dugoročno investiranje - naglasila je Ristanović na Biznis forumu na Kopaoniku.

Prema njenim rečima, privatni penzijski fondovi su institucijalni investitori, poput banaka i osiguravajućih društava.

Ona je na panelu "Da li osiguravajuće kompanije mogu da ubrzaju reindustrijalizaciju?" rekla da Srbija treba da prepozna značaj privatnih penzijskih fondova kada je reč o kapitalnim investicijama i da ne sme da se oslanja na međugeneracijsku solidarnost.

Kako je naglasila, ne može samo država da snosi teret obezbeđivanja građana u trećem dobu, već teret moraju da preuzmu i poslodavci, ali i građani.

Prema njenim rečima, penzijski sistemi u Evropskoj uniji su u vanrednom stanju i radi se na njihovom reformisanju, budući da troškovi razvijenih penzijskih sistema sve više opterećuju bruto društveni proizvod, jer je populacija u Evropi sve starija.

- Na nivou Evrope imamo četiri zaposlena na jednog penzionera, a strategija za ostvarivanje održivih penzijskih sistema u EU preporučuje povezivanje starosne granice za penzionisanje sa povećanjem životnog veka, ograničavanje prevremenog odlaska u penziju, izjednačavanje starosnih granica za odlazak u penziju za žene i muškarce i duže ostajanje na tržištu rada . Sve to čeka i Srbiju - ukazala je Ristanović.

U prilog tome ona je navela da se i na biznis forumu od predstavnika vlasti moglo čuti da će vlada nastojati da bude veoma restriktivna prema prevremenom odlasku u penziju i da će podsticati duži ostanak na tržištu rada.

Ristanovićeva je izdvojila Hrvatsku kao dobar primer reforme penzijskog sistema i navela da se u privatnim penzijskim fondovima u toj zemlji nalazi 6,7 mlrd EUR kapitalne štednje.

- Da se za svakog zaposlenog u poslednjih šest godina u Srbiji mesečno uplaćivalo po 10 EUR za 10 godina bilo bi akumlirano 1,5 mlrd EUR - zaključila je Ristanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.