NavMenu

Počela realizacija projekta "Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji principa osnaživanja žena"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.03.2013. 16:28
Komentari
Podeli

Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) počelo je sa realizacijom projekta "Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena, koji je podržan od UN Women u Srbiji, agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Cilj ove aktivnosti je da upozna rukovodioce, a pre svega vlasnice malih i srednjih preduzeća sa 7 principima osnaživanja žena i pomogne prilikom njihove implementacije.

Kako je značaj ove teme prepoznat kao jedan od ključnih faktora u procesu unapređenja položaja žena u Srbiji, projekat se sprovodi u Beogradu i još pet gradova u Srbiji i okuplja sledeće partnere: Udruženje poslovnih žena "EVE", Valjevo, Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović", Čačak, Asocijacija poslovnih žena "Vizija", Kragujevac, Akademija ženskog preduzetništva, Bački Petrovac i Udruženje poslovnih žena Niš.

Principi osnaživanja žena koji će se uvoditi u MSP predstavljaju zajedničku inicijativu UN Women, agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Globalnog dogovora UN i već se primenjuju u komapniji širom sveta.

Tim povodom u Beogradu je 28. februara 2013. godine održan prvi sastanak povodom početka realizacije projekta UPŽ.

Na sastanku su preduzetnice, njih 20, imale priliku da se kroz prezentaciju Olivere Popović, potpredsednice UPŽ i glavne koordinatorke na projektu, upoznaju sa "Principima osnaživanja žena", da provere da li ih već primenjuju, kako mogu da ih unaprede, čuju druga iskustva i dobiju uzor koji mogu da primene kod seb

U Srbiji je 2012. godine 11 velikih korporacija je potpisalo izjavu podrške i obavezalo se da će primenjivati ove principe u svojim preduzećima a ovaj projekat će to omogućiti u MSP širom Srbije.

Principi osnaživanja žena su:

1. Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce i rukovoditeljke posvećene rodnoj ravnopravnosti.
2. Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati – poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju.
3. Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnica i radnika.
4. Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena.
5. Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene.
6. Promovisati ravnopravnost kroz inicijative u društvu i zagovaranje.
7. Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati o njemu.

U toku marta, u svih 6 gradova učesnika projekta biće organizovani specijalni treninzi, kako bi se zainteresovane kompanije/vlasnice upoznale sa temom, aktivnostima na projektu i mogućnostima učešća.

Kompanije/vlasnice MSP, zainteresovane za implementaciju principa u svojim preduzećima, će dobiti podršku od strane obučene mentorke, koja će sa njima raditi na uvođenju principa u nihovim preduzećima, kroz uspostavljanje plana i organizaciju celokupnog procesa. Individualni rad sa zainteresovanim kompanijama/vlasnicama MSP planiran je za period maj/oktobar.

Tokom aprila meseca, u Beogradu će biti organizovan događaj "Principi osnaživanja žena", za sve učesnice po projektu, na kome će učesnice postati i zvanične potpisnice izjave o primeni principa i naj taj način se pridružiti kompanijama širom sveta koje ove principe koriste u svom poslovanju.

Očekivani rezultati projekta:

1. Promocija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 100 preduzeća na teritoriji Srbije
2. Implementacija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 30 preduzeća u Srbiji
3. Unapređenje kapaciteta lokalnih udruženja poslovnih žena kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ) u pravcu privlačenja novih članica i pružanja adekvatnih usluga članstvu
4. Podizanje svesti javnosti o snazi ženskog preduzetništva kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ)

Više informacija o projektu na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije, www.poslovnezene.org.rs ili posetom našem You Tube kanalu i Facebook stranici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.