NavMenu

"Luka Bogojevo" planira proširenje kapaciteta silosa i rekonstrukciju keja

Izvor: eKapija Sreda, 07.11.2012. 10:01
Komentari
Podeli

"Luka Bogojevo""Luka Bogojevo"

"Luka Bogojevo" u budućnosti planira da proširi kapacitete silosa, a planirana je i rekonstrukcija postojećeg keja, tako da njegova dužina bude 210 m. Takođe, u planu je i obnavljanje železničkog pristupa luci, kao i instaliranje još jednog istovarnog krana. Osim lučkih usluga, "Luka Bogojevo" ponudiće i usluge robno-transportnog terminala, s obzirom na to da se nalazi na graničnom prelazu sa Hrvatskom i da u neposrednoj blizini prolazi Koridor 10, rečeno je prilikom posete pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina.

On je sa predstavnicima opštine Odžaci i rukovodstvom luke razgovarao o unapređenju rečnog saobraćaja u pokrajini. Tokom susreta bilo je reči o potebi sanacije obrušenog vertikalnog keja, tako da njegova dužina bude 210 metara, te o rekonstrukciji pruge od stanice Bogojevo prema Luci. Razgovarano je i o regionalnoj saradnji "Luke Bogojevo" sa lukama u okruženju i značaju formiranja logističkog centra u Bogojevu.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin istakao je da su Vlada Vojvodine i resorni pokrajinski sekretarijati preduzeli niz aktivnosti na revitalizaciji saobraćaja u pokrajini, sa posebnim akcentom na revitalizaciju rečnog i železničkog saobraćaja.

- "Luka Bogojevo" u narednom periodu treba da dobije status regionalne luke, a budući da već ima status međunarodne luke, to je dobra polazna osnova da postane i logistički centar iz kojeg će se usmeravati vodni i robni transport na rekama Vojvodine - rekao je Vasin.

Luka "Bogojevo" nalazi se na levoj obali reke Dunav, u neposrednoj blizini graničnog prelaza iz Srbije prema Hrvatskoj, na četiri kilometra od mesta Bogojevo. Udaljena je oko 40 km od autoputa E 57, u pravcu Beograd - Novi Sad - Subotica, u Vojvodini, u pravcu prema Mađarskoj na Koridoru 10. Reč je najbližoj tački prema Evropskoj uniji.

Od juna 2005. ima status međunarodne luke, a vlasnička struktura je podeljena između većinskog udela kompanije "Hibrid" (60%) i manjinskog državnog udela (40%)

Prema Master planu luka Srbije, podržanom od Evropske agencije za rekonstrukciju, Luka Bogojevo je definisana kao pretovarni terminal prvenstveno za žitarice, ali i za veštačko đubrivo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.