NavMenu

Lizing industrija u Srbiji zabeležila rast od 23%

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.03.2012. 09:05
Komentari
Podeli

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) je objavila podatke o stanju lizing industrije u Srbiji gde je zabeležen rast uprkos krizi na tržištu. U poređenju sa 2010. godinom, ukupna vrednost finansiranja u finansijskom lizingu i rentu za 2011. je povećana za 23% na 322,20 mil EUR. Ovom povećanju doprinelo je povećanje plasmana u finansijskom lizingu gde je prošle godine ostvareno 256,98 mi EUR, rast je zabeležen u segmentu poljoprivredne mehanizacije, autobusa, lakih komercijalnih vozila.

Imidž lizing industrije se poboljšao, a saradnja sa osiguravajućim kućama i revizorskim kućama je unapređena. Saradnja sa Leaseurope, evropskim udruženjem za lizing je unapređena učešćem na zajedničkim projektima i godišnjoj konvenciji. Saradnja sa medijima je unapređena i poboljšana je edukacija građana o lizingu.

Asocijacija lizing kompanija je aktivno učestvovala u izradi Bele knjige stranih investitora u Srbiji. Saradnja sa Agencijom za privredne registre unapredila je dostupnost podataka o lizing industriji. Aktivni angažman predsedništva ALCS, kao i svih stalnih i pridruženih članica ALCS, ukazao je na zahteve lizing industrije o ukidanju PDV-a i obavezne rezerve.

Prodaja je u četvrtom kvartalu 2011. bila veća i od četvrtog kvartala 2010. i od trećeg kvartala 2011. godine. Trend koji je Asocijacija lizing kompanija uočila početkom druge polovine godine se nastavio. Klijenti su bili oprezniji u sklapanju ugovora i odlučivali su se za nabavku vozila i opreme koja im je neophodna za kvalitetno obavljanje svoje delatnosti. Asocijacija lizing komapanija Srbije će u 2012. godini biti fokusirana na ostvarivanje saradnje sa privrednim udruženjima, edukaciju o lizingu kao finansijskom instrumentu.

Predviđanja za 2012. godinu

ALCS planira da u 2012. godini ostvari saradnju sa asocijacijama poljoprivrednika, udruženjima preduzetnika, kao i sa privrednim komorama u Srbiji.

- Naš cilj je da se udruživanjem i saradnjom sa ostalim asocijacima upoznamo sa mogućnostima koje pruža lizing industrija, kao i sa trendovima koji su aktuelni približavanjem Evropskoj Uniji. U prvoj polovini 2012. fokusiraćemo se na konstantno unapređivanje i edukaciju. U drugoj polovini očekujemo da prebacimo dostignute nivoe iz istog perioda prethodne godine - ističu u ALCS.

Struktura ALCS u Srbiji

Asocijacija lizing kompanija će u 2012. godini promeniti način funkcionisanja uvodeći funkciju rotirajućeg predsednika. Na ovaj način svi direktori aktuelnih lizing komanija u Srbiji imaće mogućnost da se uključe u rukovođenje, daju svoj doprinos i aktiviraju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.