NavMenu

Kredit sa 100% depozita - Čudno zvuči, ali postoji u Srbiji

Izvor: 24 sata Četvrtak, 29.12.2011. 16:01
Komentari
Podeli

Kriza ili konkurencija, nekoliko banaka nudi vrlo specifičan zajam pod skoro identičnim uslovima. Reč je o gotovinskom kreditu uz polaganje 100% depozita, a u slučaju jedne banke čak i 105%. Interesovanje je znatno manje nego za obične gotovinske kredite, ali ima klijenata, i to mahom onih koji su bez redovnih primanja.

Kredit je moguće uzeti u dinarima ili sa valutnom klauzulom vezanom za evro. Dakle, ako imate neku sumu novca, a ne želite da to potrošite, možete to dati banci kao depozit, a od banke uzeti istu količinu para uz određenu kamatu. Kada vratite zajam, banka vam vraća depozit. Naravno, kamata koju vi plaćate banci veća je od kamate koju banka daje vama na novac koji je kod nje položen kao depozit.

- Ovaj kredit koriste građani koji već imaju određenu količinu novca, a žele da za neku svrhu potroše novac koji obezbeđuje banka. Ovakav kredit ima nekoliko prednosti: klijent ne koristi svoj novac već novac obezbeđuje banka, kamatna stopa je znatno niža nego za standardne gotovinske kredite, klijent ne mora da bude u radnom odnosu da bi dobio ovaj kredit i potrebna je minimalna dokumentacija - kažu u Erste banci.

Sličan stav imaju i u Banci Intesa u kojoj je depozit 105%.

- Za ovu vrstu pozajmice najviše su zainteresovani klijenti koji imaju primanja, ali nisu redovna ili ne mogu da dokumentuju svoja primanja i zbog toga im banka odobrava kredite koje su u celosti obezbeđeni, kao i klijenti koji na ovaj način žele sebe da podstaknu da štede. Krediti sa 105% depozita se odobravaju sa nominalnom kamatom od 5% fiksno na godišnjem nivou, odnosno efektivnom već od 6,15% na godišnjem nivou - poručuju u Banci Intesa.

Ekonomisti, poznavaoci finansijskog tržišta i bankarskog poslovanja se slažu da je ovaj bankarski proizvod neobičan, ali sasvim u skladu sa propisima. Oni preciziraju da je "sve to neka vrsta iluzije da imate svoj novac, ali ga ne trošite već ga poveravate banci na čuvanje, a onda u istom iznosu uzimate zajam uz, naravno, neku kamatu, i to je samo još jedna specifičnost koja postoji u Srbiji, kažu sagovornici lista "24 sata".

Dinarski kredit na bazi 100% depozita

Osnov - Iznosi
Kredit 500.000,00 RSD
Depozit 100%
Period otplate 72 meseca
Mesečna rata 8.512,50 RSD
kredit+kamata 612.900,00 RSD
NKS (godišnji nivo) 6,95%
EKS (godišnji nivo) 12,25%

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.