NavMenu

Beograđani će dobiti prvu liniju metroa dugu 15 kilometara već 2017. godine - Gradsku železnicu gradiće francuski "Alstom transport"

Izvor: eKapija Subota, 19.11.2011. 09:08
Komentari
Podeli

Obraćanje gradonačelnika BeogradaObraćanje gradonačelnika Beograda
(Božidar Đelić, Pjer Leluš i Dragan Đilas)

Grad Beograd i vlade Srbije i Francuske potpisali su u petak (18. novembra 2011. godine) dokumenta za realizaciju jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata – beogradski metro. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, državni sekretar Ministarstva ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić potpisali su izjavu o namerama o Projektu beogradskog metroa, a potpisan je i memorandum o razumevanju između grada Beograda i francuske kompanije "Alstom transport". Potpisivanju je prisustvovao i premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković.

– Već 40 godina građani Beograda sanjaju o metrou, prave planove i veruju da će jednog dana zaista moći, kao i većina građana Evrope, koristeći ovaj vid transporta da se najbrže i najkvalitetnije prevezu iz jednog dela grada u drugi. Sanjali smo i o jednom novom mostu 40 godina i taj san nam se ostvario kao i o mostu na Dunavu, pa se on sad uveliko gradi. Još mnogo drugih snova o razvoju Beograda uspeli smo da realizujemo u poslednjih nekoliko godina. Sve je to najbolji dokaz da metro u Beogradu neće ostati samo san, već će postati java za sve Beograđane i goste našeg grada – rekao je gradonačelnik Đilas, zahvalivši Vladi Republike Francuske na učešću u ovom projektu, ne samo za studiju već i obezbeđivanje velikog dela sredstava za prvu liniju beogradskog metroa.

- Kompanija "Alstom" jedna je od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti - kazao je Đilas i dodao da su "Alstom", Vlada Francuske i grad Beograd najbolja garancija "da ćemo to što smo namerili i zamislili realizovati u godinama koje dolaze".

Obraćanje gradonačelnika BeogradaObraćanje gradonačelnika Beograda
(Vozilo kompanije "Alstom")

Državni sekretar Ministarstva ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš je istakao da su veze Srbije i Francuske veoma jake i traju više od sto godina.

– Metro predstavlja mnogo više nego samo sredstvo javnog prevoza u jednom gradu. On predstavlja novu stranicu u istoriji vaše zemlje, a to nije samo odraz modernog vremena nego i dokaz saradnje sa Evropom. Posle teških godina koje ste preživeli, Francuska od srca nudi značajnu finansijsku podršku, koja će omogućiti početak i realizaciju novog projekta. Naša ideja je da pokušamo da dovedemo što veći broj francuskih preduzeća koja će otvoriti svoja predstavništva i raditi ovde, a sada se nalazimo na osmom mestu na listi stranih investitora u Srbiji – naglasio je Leluš.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je rekao da nema jake Srbije bez jakog Beograda i nema uspešne zemlje bez dinamične, moćne prestonice.

– Za ravnomerni regionalni razvoj Srbije potrebni su motori, infrastrukturni i ekonomski. Sa projektom metroa Beograd će biti jedan od tih motora. Zbog toga je Vlada Republike Srbije odlučila da podrži ovaj projekat tako što će dati nužne garancije gradu Beogradu. Ovo je velika šansa za firme iz cele zemlje. Francuska daje 3,8 mil EUR donacija za nužne studije i državne garancije za sistem i deo građevinskih radova koji će nam omogućiti da imamo izuzetno povoljne finansijske uslove za realizaciju projekta - rekao je Đelić.

- Oni pod ovim tržišnim okolnostima predstavljaju finansiranje na 15 godina, sa pet godina počeka i prosečnom kamatom od 5%, što je uporedivo sa najboljim uslovima koje Srbija dobija od međunarodnih finansijskih institucija – precizirao je potpredsednik Vlade.

Planirano je da se studija koju će izraditi francuska kompanija "EGIS Rail" u saradnji sa domaćim podizvršiocima realizuje u dve faze: kao sveukupni koncept i kao idejni projekat linije 1 beogradskog metroa. Ova linija, u vidu "Y" strukture, trebalo bi da bude duga oko 15 kilometara, sa 25 stanica, voznim sredstvima, sa jednim vozačem na svakom kraju, vodovima, električnim napajanjem, kao i električnim i mehaničkim podsistemima. Biće formirana i bilateralna radna grupa čiji će cilj biti nadzor izrade studije opšteg koncepta i idejnog projekta, navodi Beoinfo.

Obraćanje gradonačelnika BeogradaObraćanje gradonačelnika Beograda

Beograđani bi prvom linijom metroa, koja bi povezala centralne delove grada, Ustaničku ulicu - Novi Merkator i Tvorničku ulicu s jedne strane, i Železničku stanicu - Novi Beograd s druge strane, mogli da se voze već 2017. godine.

Uvođenje metro sistema u Beograd znatno će doprineti poboljšanju efikasnosti javnog prevoza i samim tim unapređenju kvaliteta života građana, poslovnog i privrednog okruženja, što su preduslovi održivog ekonomskog razvoja kako Beograda tako i čitave Srbije.

Skupština grada Beograda je juna 2010. godine donela zaključak kojim je usvojila Informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro – osnova za izbor rešenja". Republika Francuska je u oktobru iste godine izrazila zainteresovanost za učešće u projektu i u skladu sa tim spremnost da donira sredstava za studiju izvodljivosti beogradskog metroa, koju bi izradila francuska kompanija "Egid Rail".

Republički parlament usvojio je 18. oktobra ove godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o strateškom partnerstvu i saradnji. Sporazum je zaključen u Parizu 8. aprila i njime je predviđeno da po potpisivanju izjave o namerama između srpske i francuske vlade i gradskih vlasti Beograda, koja bi sadržala uzajamno prihvatljive i usaglašene modalitete za projekat metroa, Francuska bude strateški partner Srbije.

"Alstom grupa" je vodeća kompanija u svetu u primeni i širenju inovativnih i ekološki poželjnih tehnologija za sektore energetike, transporta i prenosa energije. Grupa posluje u oko 100 zemalja sveta. "Alstom" drži visoko drugo mesto na svetskoj lestvici gradskog transporta, a njegovi metro sistemi u upotrebi su u Parizu, Londonu, Njujorku, Karakasu, Singapuru i Šangaju. Svaki četvrti metro voz svetskih metroa je "Alstom"-ov, a kompanija je proizvođač i nove generacije tramvaja "citadis", koji su u upotrebi u 36 zemalja u svetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.