NavMenu

Nema srpskih kompanija na "crnoj listi" Svetske banke

Izvor: Novosti Petak, 11.11.2011. 11:57
Komentari
Podeli

Svetska bankaSvetska banka

Na crnoj "listi" Svetske banke, nema srpskih kompanija koje su zbog nepravilnosti diskvalifikovane na javnim nabavkama ili zaključenog pojedinačnog ugovora za dobijanje zajma, izvođenje radova, isporuke robe ili usluga - izjavio je viši specijalista za javne nabavke SB Hoze Martinez .

- Koliko je meni poznato na toj listi nema srpskih preduzeća - rekao je Martinez na skupu u Privrednoj komori Srbije, organizovanom kako bi se članice PKS upoznale sa procedurom koju prilikom konkurisanja primenjuje ova svetska finansijska organizacija.

Martinez je istakao da je SB stroga u primeni svojih pravila, te tako ako se utvrde nepravilnosti, banka ubrzo stavlja kompaniju na crnu listu i propisuje sankciju - zabranu učešća u određenom periodu ili zauvek.

On je objasnio da se slučaj korupcije ili prevare, lako otkrije, a da su sankcije za to vrlo rigorozne.

Naime, ako SB stavi na "crnu listu" određenu firmu, ona će se naći na istoj takvoj listi i kod drugih međunarodnih finansijskih organizacija, prema međusobno postignutom dogovoru tih institucija.

Martinez je precizirao da je taj spisak objavljen na sajtu Svetske banke.

Koliko su pravila SB za dobijanje određene javne nabavke stroga pokazuje i to da kada se konkretna zemlja i banka dogovore za finansiranje određenog projekta, ugovor koji je sklopljen mora da sadrži plan javne nabavke, odnosno šta se sve finansira.

- Mi ne finansiramo ništa što nije navedeno u planu javnih nabavki - precizirao je Martinez.

On se osvrnuo i na to da li u finansiranju građevinskih radova imaju prioritet domaće ili inostrane kompanije, istakavši da u našem slučaju domaće firme nemaju taj prioritet jer merilo je "prihod po glavi stanovnika ispod praga siromaštva određenom u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija".

- Ja vam čestitam zato što ste ispod tog nivoa - rekao je Martinez.

Martinez je sa druge strane kazao da prilikom nabavke robe može da se iskoristi nacionalni prioritet, ali tu nameru kompanija mora da naglasi u tenderskoj dokumentaciji.

Jedini uslov je, objasnio je da jedna trećina materijala koji se koristi za proizvodnju robe bude nacionalnog porekla.

- Ako sve to dokažete moći ćete da iskoristite mogućnost nacionalnog priorieta - rekao je Martinez.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.