NavMenu

Potpisan ugovor o revitalizaciji bivšeg SSNO sa firmom Affinity Global Development

Izvor: eKapija Sreda, 15.05.2024. 17:55
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO) potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i kompanija Affinity Global Development, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Vesić je tom prilikom istakao da je Vlada za partnera u ovom poduhvatu izabrala "uglednu američku kompaniju", koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg SSNO, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

On je objasnio da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

- Obnovićemo objekat nakon 25 godina pošto je uništen u bombardovanju, a kada ovaj prostor bude revatilizovan, doprineće razvoju Beograda i Srbije - poručio je ministar.

Vesić je posebno naglasio, zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnosti, da Vlada Srbije nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije, precizirao je ministar.

Takođe, kako je dodao, investitor prema ugovoru ima obavezu da na istoj parceli izgradi memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka i dalje nema. On je naglasio da će memorijalni kompleks biti finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime.

Prema njegovim rečima, izgled budućeg memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Generalni direktor kompanije Affinity Global Developmen" Ašer Abešepa rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za memorijalni centar.

- Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost - zaključio je Abešepa.
Stambeno poslovni kompleks Generalštab Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.