NavMenu

Expo sve do Dobanovaca! - Stambeni kompleks gradiće se u blizini zabrana sa lovištem i srušenom državnom vilom

Izvor: eKapija Sreda, 15.05.2024. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Siniša Mali/ Instagram)
Prateći smeštajni kapaciteti u okviru kompleksa EXPO 2027, kako je eKapija već pisala, posle završetka svetske izložbe postaće stambeni kompleks.

Preduzeće SPV Galovica 1, jedno od 6 preduzeća osnovanih za gradnju objekata za izložbu Expo 2027, raspisalo je pre mesec dana tender za projektovanje stambenog kompleksa na kojem je posao dobio konzorcijum 6 firmi.

Kompleks je, kako je navedeno u tenderu, planiran na oko 160.000m2, a višeporodični stambeni objekti sa poslovnim prostorima predviđeni su na delovima katastarskih parcela 4721/1, 4721/2, 4721/4, 4721/5, 4756/5, 4721/7 i 4756/1, KO Surčin, na površini od oko 91.978m².

Ono što je zanimljivo, jeste da se parcele planirane za gradnju mahom nalaze kod Dobanovaca, tačnije tik iznad Dobanovačkog zabrana, dakle blizu lovišta i takozvane nove državne vile srušene tokom bombardovanja 1999. godine, dok je jedna locirana i u Boljevcima.

Pregledom parcela u katastru uočavaju se već i trase ulica u i oko budućeg stambenog kompleksa. To praktično znači da će se čitav kompleks Expo 2027 prostirati mnogo šire nego kako najavljeno - oko budućeg Nacionalnog stadiona.

(Foto: GeoSrbija/screenshot)

Područje oko Dobanoavca je, inače, u pojačanom fokusu urbanista i investitora poslednih nekoliko godina.

Naime, severoistočno od ovog surčinskog naselja planirana je i gradnja megakompleksa Singidunum na 2,5 miliona m2, koji će prema zamisli investitora, preduzeća Singidunum building, imati privredni park za napredne tehnologije, 2.800 stanova, škole, vrtiće...

Nacrtom plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save-Etapa 1-deonica Zemunsko polje-Nacionalni stadion, predviđeno je da trasa prolazi kroz ovaj budući kompleks.


Takođe, prema Nacrtu Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine, kod Dobanovaca je u planu gradnja međunarodnog aerodroma, tačnije na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac - Dobanovci - Deč.

Aerodromski kompleks bi prema tom dokumentu trebalo da bude površine oko 1.100 ha, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Uz dva velika stambeno-poslovna kompleksa, sa 1.500 stanova za 4.500 stanovnika planiranih u okviru stambenog kompleksa Expo i još 7.900 koliko je planirano u Singidunumu, Dobanovci će maltene utrostručiti sadašnji broj stanovnika (oko 7.700), a ukoliko se u budućnosti tu zaista izgradi i aerodrom, deluje da će postati grad za sebe.

B. P.


stambeni kompleks Expo 2027 Surčin (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Na zemunskoj "Lakat krivini" gradiće se kompleks od 150.000 m2 - U 8 lamela u planu 1.291 stan, 93 lokala, 1.596 parking mesta...

Užička kompanija Noldan planira da na "Lakat ktivini" u Zemunu izgradi stambeno-poslovni kompleks sa osam lamela, vidi se iz idejnog rešenja koje je sastavni zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, a koji je kao nosilac projekta, Long Building Company podnela Ministarstvu zaštite životne sredine. Na 150.000 m2 predviđena je izgradnja 1.291 stanova, 93 lokala, i dva depadansa dečjih ustanova. Predviđeno je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.