NavMenu

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2024. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na panelu o ubrzanju mape puta elektroprivreda regiona na Beogradskom energetskom forumu.

On je objasnio da se pripremaju revitalizacije preostalih hidroelektrana, dok se sa Elektroprivredom Republike Srpske razvija projekat Gornja Drina, saopštio je EPS.

Žarković je naglasio da EPS razmatra mogućnosti baterijskih skladišta energije i korišćenja vodonika, te da su za dostizanje nulte emisije do 2050. godine neophodni kapaciteti za balansiranje. Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj je naveo da je Srbija u avgustu prošle godine sprovela uspešne aukcije za obnovljive izvore energije i da se priprema druga runda ovih aukcija.

- Na osnovu tih aukcija su potpisani, odnosno u poslednjoj fazi potpisivanja su ugovori za 750 megavata. To će zajedno sa elektranama koje imaju fid-in tarife omogućiti proizvodnju 4,5 teravat-časova električne energije – istakao je Žarković.

On je rekao da EPS privodi kraju plan transformacije koji će obezbediti veći nivo korporativnog upravljanja, uz profesionalizaciju menadžmenta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.