NavMenu

Mađarska državna investiciona kompanija prodaje udeo u Yettel-u da bi kupila budimpeštanski aerodrom

Izvor: Forbes Srbija Četvrtak, 21.12.2023. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Corvinus International Investment, mađarska državna investiciona kompanija, potpisala je sporazume po kojima će prodati svojih 25% udela u kompanijama Yettel Magyarország i Yettel Real Estate Hungary, kao i 20% udela u kompaniji CETIN Mađarska.

Udele će otkupiti članica češke investicione kompanije PPF grupa. To je saopštilo mađarsko Ministarstvo za ekonomski razvoj, navodi se u njuzleteru Hungary Matters, koji prenosi portal Xpatloop.

Prihodi od prodaje biće iskorišćeni za finansiranje kupovine operatera budimpeštanskog međunarodnog aerodroma Ferenc List, istaklo je ministarstvo.

U saopštenju ministarstva se navodi da će Vlada nastaviti da igra ulogu u telekomunikacionom sektoru kroz svoj pakt o saradnji sa Mađar Telekomom i Vodafonom, kao i putem udela Corvinusa od 29,5% u Vodafonu Mađarska.

S druge strane, ministarstvo nije otkrilo po kojoj ceni prodaje udele.

Corvinus je osnovan 1997. kao finansijska institucija koja ima za cilj da pomaže mađarskim kompanijama kroz zajedničke investicije u inostranstvu. Vremenom je Mađarska razvojna banka postala jedini akcionar ove investicione kompanije i povećala njen kapital. Zahvaljujući tome, Corvinus je pojačao investicione aktivnosti i finansiranje mađarskih korporacija.

Prema navodima Rojtersa, mađarski premijer Viktor Orban vodi politiku preuzimanja kontrole nad strateškim sektorima kao što su bankarstvo, energetika, mediji i telekomunikacije. U martu ove godine objavljen je dogovor da britanski Vodafon proda svoj biznis u Mađarskoj lokalnoj IT kompaniji 4iG za 1,7 mlrd EUR.

Potom je, prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, došlo do razmene udela između 4iG i Korvinusa čime je mađarska država indirektno stekla manjinski udeo u kompaniji Yettel Magyarorszag.

Kompanija 4iG poslednjih dana pominjana je kao veliki investitor u regionu jugoistočne Evrope. Nakon što su bugarski biznismeni kupili jednog od dva najveća albanska telekomunikaciona operatera (One Telecommunications) za 50 mil EUR, prodali su ga kompaniji 4iG za 120 mil EUR.

Kompanija 4iG kupila je i trećeg najvećeg albanskog operatera ALB telekom i ove dve kompanije spojila. Kako je preneo Forbes, svoje akcije su preneli na državno preduzeće Antena Hungaria čime je država preuzela kontrolu i nad velikim delom telekomunikacionog sektora u Albaniji (gde sada ima duopol sa Vodafonom) kako bi širila svoj uticaj u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.