NavMenu

Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u Telekomu Srbija - Sposobnost da se prilagodimo, učimo iz grešaka i inoviramo ključna je za uspeh u digitalnom marketingu

Izvor: eKapija Nedelja, 19.11.2023. 20:28
Komentari
Podeli
Una Zabunov (Foto: Marketing mreža/arhiva sagovornika)Una Zabunov
Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija dobitnica je prestižnog Mark Awards priznanja u kategoriji DIGITAL MARKETING MANAGER OF THE YEAR.


Kako biste ocenili razvoj digitalnog marketinga u Srbiji? U kojim oblastima napredujemo, a na čemu treba više da se potrudimo?

- Primećujem pozitvne promene na polju digitalnih marketing komunikacija u Srbiji i to, pre svega, u organizacionom smislu. Od jedne pozicije u organizaciji, došli smo do toga da u kompanijama postoje čitavi timovi koji se isključivo bave digitalnim marketingom. Izborili smo se i da, u kreativnom smislu, digitalni kanali nisu više samo još jedno mesto na koje će se plasirati prilagođena kreativa, već se namenski osmišljava i produkuje materijal za kampanje. Iako sada postoje dobri preduslovi za kreativni zamajac na digitalu, čini se da se brendovi radije opredeljuju za korektne umesto za izvanredne komunikacione strategije. Još uvek nedostaje dovoljno hrabrosti. Brendovi imaju strah od osude na internetu i od kulture otkazivanja.


Zašto većina brendova u Srbiji već nije na TikToku?

- TikTok je specifična društvena mreža koja zahteva drugačiji pristup prilikom osmišljavanja sadržaja u poređenju sa drugim društvenim mrežama i to zbog dinamične prirode same platforme koja se zasniva na kratkim video klipovima. TikTok algoritam u prvi plan ističe sadržaj koji odgovara aktuelnom kontekstu, pa je čuvena premisa "content is king" zamenjena novom koja glasi "context is king". Algoritam favorizuje i autentičan sadržaj naspram sadržaja visoke produkcije. Stoga, nije moguće koristiti adaptirane kreativne materijale proizvedene za ostale komunikacione kanale.

Brendovi se na ovoj mreži bore za pažnju isključivo originalnim sadržajem koji se obraća mahom mlađoj ciljnoj grupi. Verujem da resursi i jasan strateški pravac komunikacije predstavljaju veliki izazov za brendove i da je to razlog zašto još uvek nisu na TikToku.


Da li je NFT prolazni digitalni krik? Kako brendovi mogu da iskoriste ovaj trend u svojoj komunikaciji sa potrošačima?

- Samo polje digitalnog marketinga je nezgodno za davanje prognoza, zbog njegove dinamične prirode. Ukoliko se osvrnemo nekoliko godina unazad, možemo se setiti da su mnogi globalni brendovi eksperimentisali sa NFT-om u svojim marketinškim strategijama i kampanjama, posebno tokom 2021. godine kada je interesovanje za vlasništvo nad digitalnim resursima bilo izuzetno veliko. Međutim, čini se da je entuzijazam splasnuo i da se brendovi ređe opredeljuju da uz pomoć NFT-a naprave dodatnu vrednost i angažuju svoju ciljnu publiku.

Preduslov za uspeh NFT kampanje zavisi od interesovanje publike, kvaliteta digitalnog sadržaja i transparentnost u vezi sa NFT-ovima. Mislim da eventualni potencijal leži u svetu umetnosti, muzike i video igara, jer umetnici i kreatori sadržaja mogu da prodaju svoja dela kao NFT-ove. Možda se može reći da postoji prostor za kolaboraciju brendova i umetnika za kreiranje NFT kampanja. Same kolaboracije mogu biti snažan alat za brendove, jer im omogućava povećanje prepoznatljivosti, inovaciju i kreiranje čvršćih veza sa publikom


Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

- Put do ovog priznanja prestižnog strukovnog priznanja bio je dug i izazovan, ali i ispunjen radom i predanošću. Pre jedanaest godina, započela sam svoju karijeru na polju digitalnih marketing komunikacija sa jasnom vizijom - da doprinesem kompaniji da se poveže sa svojom ciljnom publikom na inovativne i efikasne načine. Imala sam priliku da radim sa neverovatnim saradnicima, što mi je omogućilo da iz godine u godinu učim, rastem i razvijam sebe.

Digitalni marketing je dinamična profesija koja se učestalo menja, i verujem da je upravo ta promenljivost ono što je čini toliko atraktivnom. Naša sposobnost da se prilagodimo, učimo iz grešaka i inoviramo, ključna je za uspeh u ovoj industriji.

Dobiti Mark Awards znači dobiti validaciju rada i ekspertize iz oblasti marketinga. To svakom profesionalcu, pa i meni, daje dodatnu motivaciju za dalji rad, za unapređenje veština i za osmišljavanje novih brend priča.

Postojanje strukovne nagrade kao što je Mark Awards je veoma značajno, jer promoviše i nagrađuje izvanredne napore u našoj struci. Ona doprinosi razvoju i napretku industrije i inspirišu profesionalce da teže vrhunskim dostignućima. Hvala ekspertskom žiriju što mi je dodelio priznanje "Digital marketing manager of year" i time mi dao vetar u leđa da pokušam da dohvatim još veće visine u struci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.