NavMenu

Mercedes i u Evropi pokreće funkciju za automatsku promenu saobraćajne trake

Izvor: TechLifestyle Nedelja, 27.08.2023. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: charnsitr/shutterstock.com)
Mercedes je najavio pokretanje nove funkcije za automatsku promenu saobraćajne trake u Evropi, ta nova funkcija će biti deo njihovog sistema za pomoć u vožnji vozilima autonomnog nivoa SAE 2.

U Mercedesu su rekli da je funkcija automatske promene (ALC) trake dostupna u C-klasi, E-klasi, S-klasi i modelima iz EQ serije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanda, a sada dolazi i u Evropu.

ALC funkcija predstavlja integralni deo sistema DISTRONIC za aktivno držanje razdaljine tokom vožnje sa aktivnom asistencijom pri upravljanju. Ako se ispred vas nalazi vozilo koje se kreće sporije, vaše vozilo može samostalno da inicira promenu trake u brzinskom opsegu od 80-140 km/h i potpuno automatski pretekne sporije vozilo ako detektuje putnu signalizaciju i ako postoji dovoljno rastojanje. Preduslov je put sa ograničenjem brzine i vozilo koje ima MBUX navigaciju. Ovaj sofisticirani sistem ne zahteva dodatnu reakciju vozača kako bi izvršilo automatsku promenu saobraćajne trake.


Sa aktivnim navođenjem duž rute, ovaj sistem takođe pomaže kod navigacije prilikom isključenja sa auto-puta i promene auto-puta. Pošto odgovornost na SAE 2 nivou autonomne vožnje i dalje leži na vozaču čak i tokom automatske promene trake, Mercedes je namerno odlučio da ruke moraju biti na volanu. Bezbednost je prvi prioritet u Mercedesu, a to uključuje staranje da ne dođe do zabune usled lažnih očekivanja, na primer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.