NavMenu

Milan Zarić, vlasnik Destilerije Zarić - Srpska rakija može postati svetski brend

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2022. 09:14
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay / phideg)
Destilerija Zarić, koja se bavi proizvodnjom rakije od voća, nastala je na tradiciji i u prostoru nekadašnje čuvene destilerije rakije Povlen, koja je osnovana 1946. godine, ali je, poslednje dve decenije, njena stara slava bledela. Sve do dolaska porodice Zarić.

U razgovoru za portal eKapija, vlasnik Destilerije Zarić, Milan Zarić objašnjava da su, uprkos voćarskoj tradiciji kosjerićkog kraja, različite okolnosti uticale na to da stari Povlen izgubi svoj sjaj. Ali, uz velika ulaganja i posvećenost, stari Povlen zablistao je kao nova Destilerija Zarić.

- Rešeni, pre svega, da u punom kapacitetu iskoristimo potencijal ovog voćarskog kraja i tradiciju u spravljanju najkvalitetnije rakije, punim kapacitetom smo radili na modernizaciji i obnavljanju postojećih pogona za preradu i destilaciju voća, a samim tim povećali i potrebe za uzgojem voća u ovom kraju, kao i kapacitete proizvodnje.

Velika finansijska ulaganja, posvećenost i želja da se u savremenom dobu na najbolji način spoje vrhunska tehnologija, savremena nauka, iskustvo i stara srpska tradicija, omogućili su da postignemo da stari Povlen zablista kao nova Destilerija Zarić, najsavremenija destilerija rakije u jugoistočnoj Evropi.

U samoj Destileriji je stalno zaposleno 25 ljudi, a u sezoni obrade voća imamo i dosta sezonskih radnika.

(Foto: Destilerija Zarić)

Da li biste posebno izdvojili neki proizvod?

- Sve rakije našle su put do svojih potrošača, ali recimo na domaćem tržištu posebno se izdvojila Kraljica (rakija od šljive, 7 godina odležala) i Nostalgija (rakija od dunja, 3 godine odležala ). Što se tiče inostranih nagrada, posebno se izdvojila Nirvana (rakija od kruške, 3 godine odležala), kao i Opsesija (rakija od malina, 3 godine odležala). Nirvana je na internacionalnom takmičenju WSWA Convention u Las Vegasu osvojila najprestižniju nagradu ovog pompeznog takmičenja, takozvano duplo zlato. Ovom medaljom Nirvana je obezbedila mesto u jednoj od istorijskih vitrina hotela Caesars Palace u Las Vegasu. Pored toga, na Spirit Selection by Concours Mondial 2020. godine u Briselu, Nirvana je svrstana u 10 najboljih jakih alkoholnih pića na svetu.

(Foto: Destilerija Zarić)

Kako nabavljate šljive, imate li sopstvene zasade?

- Što se tiče šljiva, kao i drugog voća, nemamo sopstvene zasade, zato imamo voćare kooperante. Pored Kosjerića, voćare kooperante imamo po celoj Srbiji i ima ih stotinak. S obzirom na to da se autohtone sorte šljiva polako gube i primat se daje novonastalim sortama, u pregovorima smo sa našim kooperantima iz Kosjerića da podignu nove zasade požegače, trnovače i crvene ranke koje dokazano daju najkvalitetnije šljivovice.

Sa kineskim kompanijama potpisali ste ugovor o izvozu rakije vredan milion dolara. Kakve su njihove reakcije na srpsku rakiju? Koliko izvozite u Kinu i u koje još zemlje izvozite ili planirate izvoz?

- Rakija je za strance egzotično piće, ali uglavnom imaju ideju o čemu se radi. Porede je sa drugim jakim alkoholnim pićima koje su imali priliku da probaju, tipa viski, tekila ili votka. Komentari su zaista više nego pozitivni.

Od ukupne godišnje proizvodnje, koja iznosi oko 250 hiljada litara, 40% proizvedenog se izveze, kako u zemlje regiona, tako i u USA, Kanadu, Australiju, Austriju, Švajcarsku, Bugarsku, Englesku, Kinu i druge zemlje.

Smatrate li realnim da od vaših proizvoda, kao i od srpske rakije, posebno šljivovice, nastane globalno prepoznatljiv brend?

- Zaista verujemo da srpska rakija može postati svetski brend. Potreban je sveobuhvatni i kontinuirani kvalitet koji se postiže modernizacijom proizvodnje, sa jedne strane, dok sa druge, moramo održati tradicionalni pečat, te insistirati na odležavanju u buradima, koji rakiji daju dušu.

(Foto: Destilerija Zarić)

Možete li da nam pojasnite usled čega se kvalitet rakije u poslednje vreme tako popravio - da li je npr. kod šljivovice tajna u barikiranju, u miksu raznih sorti šljive…?

- Rakija je godinama bila nepriznata i, slobodno mogu reći, nepravedno degradirana. Konačno je na mestu na kom je trebalo da se oduvek nalazi. Višegodišnja edukacija tržišta od strane tada malog broja kvalitetnih proizvođača Srpske rakije, dovela je do toga da sada tržište uglavnom ne pristaje ni na šta drugo osim na kvalitetnu rakiju.

Planirate li investicije u proizvodnju?

- Rast i kontinuirani kvalitet zahtevaju konstantne investicije. Destilerija Zarić je najmodernija destilerija u ovom delu Evrope, pa da bi se održao kvalitet, kao i kvantitet u proizvodnji, konstantne investicije su neophodne.

Pomenuo bih da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo potrebe proizvođača rakije, te svojim subvencijama prethodnih godina učestvovalo u neophodnim investicijama proizvođača srpske rakije.

Što se tiče daljih planova - razvićemo celom svetu ukus za prave stvari. Rakija je sledeća velika stvar u svetu SPIRITA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.