NavMenu

Druga faza obnove "Vršačke kule" - Za radove neophodno 30 miliona dinara

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2011. 09:11
Komentari
Podeli

U opštini Vršac juče je predstvaljena druga faza rekonstrukcije Vršačke kule. Radovi na prvoj od tri faze rekonstrukcije simbola grada počeli su u maju 2010. i uspešno su privedeni kraju. Projekat je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a za izvođača radova izabrano je preduzeće "NBV" iz Boleča.

Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavio je da je završeno sve što je bilo predviđeno za 2010. godinu, a to je obnova Donžon kule i veznog dela.

- Faza koja je predviđena da se radi u 2011. godini obuhvatila bi obnovu kružne kule, zidova do prave visine, a treća faza je natkrivanje središnjeg dela sa lameriranom drvenom konstrukcijom i pokrivanje staklom. To je konzervatorska metodologija koja je primenjena u sličnim fortifikacijama u Slovačkoj, Italiji, Rumuniji - objasnio je Vapa.

Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac, naglasio je da je u pitanju izuzetan projekat koji su zajednički finansirali Pokrajina, Fondacija "Hemofarm" i opština Vršac.

- Prvu fazu, čija je vrednost oko 22 miliona dinara, efikasno smo priveli kraju. Očekujem da će druga faza rekonstrukcije Kule biti podržana u Fondu za kapitalna ulaganja APV, a svakako će i opština dati deo sredstava. Odmah ćemo raditi i projekat za treću fazu, kako bi celo utvrđenje bilo završeno - rekao je Živković i dodao da se razgovaralo o tome da se iz opštinskih i republičkih sredstava urade pristupni putevi utvrđenju, pešačke staze i parking za autobuse.

Prema projektu rekonstrukcije, u kružnoj kuli će se formirati kuhinja sa svim pratećim sadržajima, u središnjem delu nalaziće se restoran otvorenog tipa i sala koja će se koristiti za različite promocije, izložbe i druge kulturne sadržaje, dok će se u donžon kuli nalaziti stalna postavka svega što je nađeno na tom prostoru. Za drugu fazu radova biće neophodno 30 miliona dinara, a kompletna rekonstrukcija će stajati 100 miliona dinara.

- Prošle godine je ovo bio najvažniji projekat u Vojvodini u smislu očuvanja materijalne kulturne baštine. To ukazuje na njegov značaj i pažnju koju poklanjamo ovoj ideji, a ona je deo šire koncepcije koja počiva na nameri da se ono što je oko nas iskoristi, ufunkcionalizuje. Objekti kulture se čuvaju najbolje kada žive i kada su oko njih ljudi. Najmanje se čuvaju kada su napušteni - rekao je Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, koji je istakao da je rekonstrukcija u funkciji i stavljanja u savremeni kontekst, ali i daljeg čuvanja ovog vrednog spomenika kulture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.