NavMenu

U Beču uskoro isključivo digitalne dozvole za gradnju

Izvor: Bussines Magazine Subota, 23.04.2022. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Građevinske dozvole i zahtevi u austrijskoj prestolnici će se uskoro podnositi samo digitalnim putem. Zahvaljujući pilot projektu BRISE poboljšaće se gradska administracija, poslovi će se obavljati brže i lakše, što će doprineti još boljem kvalitetu života građana.

U poslednjih deset godina broj stanovnika u glavnom gradu Austrije povećao se za oko 300.000. Uz porast stanovništva beleži se i rast građevinskih aktivnosti. U Beču se godišnje obradi oko 13.000 zahteva za izdavanje građevinskih dozvola. Grad ulaže velike napore u očuvanje starih zgrada, dok pred novogradnju postavlja visoke arhitektonske i ekološke zahteve. Sve složeniji građevinski projekti rezultiraju dužim trajanjem postupka obrade zahteva.

Projektom BRISE koji predstavlja kombinaciju inovativne digitalne metode informacijskog modeliranja građevina (BIM), veštačke inteligencije i proširene stvarnosti menja se dosadašnji 2D za digitalni 3D model građevine, počevši od faze planiranja, preko podnošenja zahteva i inspekcije pa sve do izvršenja na papiru.

Ovakav model ima brojne prednosti. Korišćenjem modernih tehnologija omogućuje se jednostavnije i povoljnije provođenje građevinskih projekata s manje odlaganja pa se olakšava rad administrativnog osoblja koje proverava zahteve. Integrisan digitalni sistem takođe osigurava veću transparentnost. Celokupan postupak vezan uz građevinsku dozvolu traje dvostruko kraće. Svi uključeni učesnici povezani su i u svakom trenutku mogu virtuelno pregledati projekat te pratiti njegov status. Čak i tokom preliminarne provere sistem daje povratne informacije o dostavljenom građevinskom modelu, što pridonosi kvalitetu i sigurnosti planiranja.

Tokom projekta od maja ove godine do marta 2023. godine, građani i preduzeća su pozvani da se uključe sa svojim projektima. Po okončanju probne faze u Beču, projekat bi se mogao provoditi i u drugim područjima i gradovima u Evropi.

Finansiran je iz instrumenta Evropske unije za pilot projekte održivog urbanog razvoja Urban Innovative Actions sa oko 4,8 mil EUR, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.