NavMenu

Raseljeni Ukrajinici potencijal za deficit sezonske radne snage u Crnoj Gori - Olakšati procedure zapošljavanja

Izvor: eKapija Utorak, 19.04.2022. 16:04
Komentari
Podeli
U Crnoj Gori se trenutno nalazi više od 1.500 raseljenih iz Ukrajine koji su u programu privremene zaštite. Od tog broja je oko hiljadu odraslih osoba što predstavlja veliki potencijal za crnogorsko tržište rada kako bi se nadomjestio deficit radne snage na sezonskim poslovima u turizmu, saopšteno je iz Privredne komore CG.

Tim povodom, u Privrednoj komori Crne Gore 19. aprila održan je radni sastanak o mogućnostima zapošljavanja raseljenih iz Ukrajine koji su privremeno u našoj državi.

U otvorenom dijalogu predstavnika poslovne zajednice, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja, UNHCR-a, Uprave prihoda i carina, Uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, razmatrane su mogućnosti olakšavanja procedura za zapošljavanje osoba iz Ukrajine, naročito imajući u vidu da su našim poslodavcima potrebni kadrovi tokom realizacije ljetnje turističke sezone. Takođe, razmatrani su izazovi u primjeni evropske direktive o privremenoj zaštiti raseljenih osobe.

U fokusu je bilo izdavanje jedinstvenog matičnog broja kao dokumenta veoma bitnog za zasnivanje radnog prava, i rješenja koja bi mogla doprinijeti njegovom lakšem i bržem sticanju. Među predloženim rješenjima razmatrana je mogućnost da poslodavci izdaju potvrdu o obavljenom razgovoru o radnom angažmanu sa kandidatom iz Ukrajine, čije podnošenje MUP-u bi moglo da ubrza proceduru izdavanja.

Ocijenjeno je da je potrebno da Ministarstvo ekonomskog razvoja i ZZZCG iznađu modalitet kako bi raseljeni iz Ukrajine mogli da se prijave Zavodu i tako budu vidljivi na tržištu rada. Učesnici sastanka saglasili su se da je neophodno pronaći način kako bi svi zajedno kao sistem doprinijeli prevazilaženju humanitarnog izazova uzrokovanog ratom u Ukrajini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.