NavMenu

Svetska banka: Privredni pad Ukrajine 45% u ovoj godini

Izvor: Beta Ponedeljak, 11.04.2022. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/TheKit_13)
Privredni pad Ukrajine zbog rata u toj zemlji ove godine će biti 45,1%, a očekuje se da će rastuća tržišta i ona zemalja u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, poneti najveći teret, navodi se objavljenom ažuriranom Ekonomskom izveštaju Svetske banke za region.

- Očekuje se da će privredni pad Ukrajine biti procenjenih 45,1%, iako će razmere pada zavisiti od trajanja i intenziteta rata. Privredna aktivnost regiona opašće za 4,1% ove godine, u odnosu na predratnu projekciju rasta od tri odsto - saopštila je Svetska banka.

Pogođena, kako se navodi, sankcijama bez presedana, privreda Rusije već je zapala u duboku recesiju, a proizvodnja će ove godine, prema projekcijama, opasti 11,2%.

- Razmere humanitarne krize izazvane ratom su zapanjujuće. Ruska invazija zadaje masivan udarac ukrajinskoj privredi i nanosi ogromnu štetu infrastrukturi - izjavila je potpredsednica Svetske banke za region Evrope i centralne Azije Ana Bjerde.

Ukrajini je, kako je rekla, odmah potrebna ogromna finansijska podrška, dok se bori da održi svoju ekonomiju i obezbedi rad vlade "kako bi podržala ukrajinske građane koji se suočavaju sa patnjom i bore sa ekstremnom situacijom".

Rat, kako je navedeno, teško pogađa rastuće i zemlje u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, regionu koji je već bio na pragu ekonomskog usporavanja ove godine zbog pandemije.

Pored Rusije i Ukrajine, očekuje se da ove godine i Belorusija, Kirgiska Republika, Moldavija i Tadžikistan uđu u recesiju, dok su projekcije rasta smanjene za sve ekonomije zbog prelivanja efekata rata, slabijeg rasta u evro zoni od očekivanog i berzanskih, trgovinskih i finansijskih šokova.

Region uvozi oko 40% pšenice iz Rusije i Ukrajine, a zemlje centralne Azije i južnog Kavkaza uvoze oko 75% i više. Rusija je glavna izvozna destinacija za mnoge zemlje, a doznake iz Rusije čine blizu 30% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nekim zemljama centralne Azije (Kirgiska Republika, Tadžikistan).

- Rat u Ukrajini i pandemija još jednom su pokazali da krize mogu da izazovu rasprostranjene ekonomske štete i vrate godinama unazad dohodak po stanovniku i ostvarena razvojna dostignuća - rekla je glavna ekonomistkinja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Asli Demirgič-Kunt.


Istakla je da vlade u regionu treba da ojačaju svoje makroekonomske rezerve i kredibilnost svojih politika sa ciljem suzbijanja rizika i delovanja u slučaju narušenih trgovinskih i investicionih kanala, ojačaju mehanizme socijalne zaštite radi zaštite najranjivijih grupa, uključujući i izbeglice i unapređuju energetsku efikasnost.

Svetska banka brzo je reagovala da pomogne narodu Ukrajine i od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odobrila je hitan finansijski paket od 925 miliona dolara za podršku Ukrajini.

Ova podrška, koja će brzo biti isplaćena, namenjena je kao pomoć u isplati plata zaposlenima u bolnicama, penzija za stare osobe i socijalnih programa za ranjive grupe.

Brzo finansiranje je deo paketa podrške od tri milijarde dolara koji Grupa Svetske banke priprema za Ukrajinu u narednim mesecima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Rast BDP u prvom kvartalu ove godine

U Srbiji je u prvom kvaratalu realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio 4,6% u odnosu na isti period 2023. godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Budžetom za 2024. godinu planiran je godišnji rast BDP-a od 3,5%. U 2023. godini rast BDP-a je bio 2,5%.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.