NavMenu

Svetska banka snizila prognoze rasta crnogorske ekonomije na 3,4%

Izvor: Mina Sreda, 11.01.2023. 16:17
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Svjetska banka (SB) je u najnovijem izvještaju snizila prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,4%.

SB je u izvještaju od juna prošle godine procijenila ovogodišnji rast crnogorske ekonomije na 4,7%.

Kako se navodi u najnovijem izvještaju Globalne ekonomske prognoze, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prognozira se u narednoj godini na 3,1%. To je 0,6 procentnih poena manji rast nego što je ranije procjenjivano.

U najnovijem izvještaju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da je crnogorska ekonomija u prošloj godini rasla 5,9%. Prema ranijoj procjeni, njen rast je bio 3,6%.

Kada je riječ o regionu, najviše će ove godine rasti Kosovo 3,7%, zatim Bosna i Hercegovina (BiH) 2,5% i Srbija 2,3%. Albanija će rasti ove godine 2,2%, a Hrvatska 0,8%.

SB je smanjila svoje prognoze rasta za ovu godinu na nivoe koje se za mnoge zemlje kreću na rubu recesije, jer se uticaj povećanja kamatnih stopa centralne banke intenzivira, ruski rat u Ukrajini ne približava se kraju, a najveće svjetske ekonomije stagniraju.

Svjetska banka za ovu godinu očekuje rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,7%, što je najmanji postotak od 1993. godine, ako se izuzmu recesije 2009. i pandemijske 2020. godine.

U svom ranijem izvještaju iz juna, banka je za ovu godinu predviđala globalni rast od tri odsto.

Svjetska banka za narednu godinu najavljuje rast od 2,7%, a za razdoblje od 2020. do 2024. ukupno će biti ispod dva odsto, što je najsporiji petogodišnji tempo od 1960. godine.

Ta institucija smatra da bi usporavanje najvećih ekonomija, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), čiji očekivani rast je smanjila 0,5%, moglo nagovijestiti novu svjetsku recesiju, manje od tri godine nakon prethodne.

Rast Kine u prošloj godini pao je na 2,7%, što je drugi najmanji rast od sredine 1970. godina, nakon 2020. godine, jer su ograničenja uvedena zbog pandemije, previranja na tržištu nekretnina i suše uticali na tamošnju potrošnju, proizvodnju i ulaganja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.