NavMenu

Prvi sistem za reciklažu rashladnih uređaja u Srbiji - "Božić i sinovi" pokreću mrežu sakupljača elektronskog i električnog otpada

Izvor: eKapija Sreda, 20.10.2010. 13:05
Komentari
Podeli

(Foto: BIS)

Trenutno se u Srbiji, osim kompanije "Božić i sinova", niko ne bavi reciklažom frižidera i rashladnih uređaja. Ta kompanija je na nedavno završenom sajmu ekologije u Beogradu premijerno predstavila liniju za reciklažu i degasifikaciju rashladnih uređaja koja je uvezena iz Holandije.

- Do sada u Srbiji nije postojala reciklaža, tako da su frižideri i ostali rashladni uređaji završavali na deponijama, uglavnom zajedno sa kompresorom koji sadrži freon i ulje koji su neprofesionalnim tretmanom završavali u atmosferi. Ovaj novi ATN sistem omogućava da se potpuno, na ekološki način, tretiraju rashladni uređaji i da se iz njih izvadi i odvoji freon i ulje. Ulje može naći primenu direktno kao energetsko gorivo, a freoni, ako se budu odvajali po vrstama, takođe mogu ponovo da se koriste - naveo je Nikola Egić, direktor kompanije "Božić i sinovi".

Mašina je mobilna i može da se preveze na mesto odlaganja otpada, što je posebno važno kod velikih klima ormana.

Kako je objasnio, država od 7. aprila naplaćuje taksu za svaki proizveden i uvežen frižider, tako da se očekuje da Fond za zaštitu životne sredine taj novac vrati u reciklažnu industriju zašta je taksa i namenjena.

- Za dobro funkcionisanje i opstanak sistema neophodna je dobra saradnja sa Fondom za zaštitu životne sredine. ATN oprema za reciklažu i degasifikaciju rashladnih uređaja je nabavljena sredstvima Fonda.

Nikola EgićNikola Egić

Kompanija "Božić i sinovi" pokreće i nacionalnu mrežu saklupljača elektronskog i električnog otpada.

Egić je pozvao sve zainteresovane sakupljače da se jave njegovoj kompaniji, a u razgovoru za "eKapiju" objašnjava :

- Sakupljači mogu biti i pravna i fizička lica, neophodno je da imaju skladište od 50 do 100 kvadrata, koje lako dostupno i onima koji donose otpad, ali i kamionima koji ga odnose. Moraju obavestiti lokalnu zajednicu da sakupljaju otpad i neophodno je da angažuju jednog čoveka koji će primati EE otpad. U pripremi su kontejneri, od 10 m3 za elektronski i električni otpad, koje ćemo deliti našim sakupljačima širom Srbije, kako bi sakupljačka mreža što pre zaživela - naveo je Egić.

U svetu je praksa da sakupljači budu raspoređeni tamo gde se otpad generiše – gde građani žive, a privreda radi. Praksa EU kaže da na svakih 30.000 ljudi treba da bude bar jedan sakupljački centar.

Elektronski i električni otpad čini sva oprema koja je radila na struju ili baterije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.