NavMenu

Škundrić otvorio međunarodne sajmove energetike i ekologije u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 13.10.2010. 13:32
Komentari
Podeli

U elektroenergetiku i zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih pet do šet godina biće uložene 1,2 mlrd EUR, najavio je danas u Beogradu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Srbiji su potrebni razvoj tržišta opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i povoljniji uslovi za investicije u toj oblasti, rekao je Škundrić otvarajući na Beogradskom sajmu međunarodne sajmove energetike i zaštite životne sredine.

Okvir za to, kako je rekao ministar, biće postavljen novim zakonom o energetici.

Škundrić je rekao da u 2011. godini očekuje postavljanja prvih turbina na vetar i početak izgradnje mini-hidrolektrana na Ibru, na čemu sarađuju "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i italijanska firma "Seci".

Na sajmovima pod zajedničkim sloganom "Prirodno" učestvuju izlagači iz Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Šesti po redu sajam "Energetika 2010" okupio je proizvođače energije i energetske opreme iz oblasti električne energije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Među učesnicima su EPS, "Srbijagas", "Naftna industrija Srbije" (NIS), ABB, "Amiga", "ATB-Sever", Udruženje za distribuciju gasa, Privredna komora Federacije BiH, "Energoinvest", "Hitachi".

EPS će u okviru sajma organizovati trodnevni stručni skup o programima energetske efikasnosti i smanjenju gubitaka u distribuciji struje, a biće održani i stručni skup o tržištu gasa i konferencija o biomasi.

Sedmi međunarodni sajam zaštite životne sredine "Ekofer" okupio je učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje
otpadom.

Na "Ekoferu" će biti organizovana i berza ekoloških usluga, koja okuplja akreditovane laboratorije.

Sajmovi će biti otvoreni do 15. oktobra. Radno vreme je od 10.00 do 18.00 časova.

Cena ulaznice je 200 dinara, dok je parking 50 dinara na sat. Učenici srednjih škola imaju besplatan ulaz, uz overen spisak, a studentima je uz indeks obezbeđen popust od 50%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.