NavMenu

Deca iz Skandinavije na igralištima proizvedenim u BiH - Zenički Glovis planira izgradnju novog pogona od 3.500 m2

Izvor: eKapija Petak, 24.12.2021. 13:01
Komentari
Podeli
(Foto: Naida Baručija)
Jedan od najmodernijih i najopremljenijih proizvođača igrališta u BiH, Glovis iz Zenice, u cilju povećanja proizvodnje planira izgradnju novog poslovno-proizvodnog objekta na oko 3.500 m2 zatvorenog prostora.

Ova porodična kompanija osnovana 2011. sada posluje u vlastitom novoizgrađenom objektu smještenom u Poslovnoj zoni Zenica 1 na površini od 2.000 m2, od čega je 1.500 m2 zatvorenog proizvodnog dijela i 200 m2 administrativno-poslovnog dijela.

Osim proširenja kapaciteta, Glovis svakodnevno radi i na unapređenju proizvodnje u smislu nabavke modernijih, naprednijih mašina jednostavnijih za upotrebu pomoću kojih su u mogućnosti da postignu najviši kvalitet proizvoda, počevši od računara za modeliranje vrhunskih konfiguracija do strojeva za obradu metala, drveta, HDPE, te drugih materijala.

- Raspolažemo sa dosta mašina i opreme poput CNC apkant prese, CNC za savijanje limova, NC makaze, CNC za rezanje pločastog materijala poput HDPE ploča, linije za plastifikaciju metala, odnosno, praškasto farbanje, komore za dubinsku impregnaciju drveta pod pritiskom, hidraulične prese za užad itd. Uskoro planiramo nabavku lasera za metal, kao i četverostrane blagalice za obradu drveta i mnogih drugih mašina - otkriva za eKapiju Naida Baručija, projekt menadžer kompanije Glovis.

Baručija nam kaže da firma trenutno ima 27 zaposlenih i da im je osnovna djelatnost proizvodnja igrališta za javnu i privatnu upotrebu, proizvodnja urbanog mobilijara - korpe za otpad, klupe, autobuska stajališta, niše za kontejnere, biciklistička stajališta, kao i sportskog mobilijara - konstrukcija za koševe sa tablom, golova, ripstola, švedske klupe, balans i niske grede...

- Svi naši proizvodi su od najkvalitetnijih vrsta drveta, kao što su sibirski ariš, bagrem, jela, smrča itd, metala, specijalnih HDPE masa, polipropilenskih užadi itd.

Kontinuiranim razvojem i ulaganjem brendirali su četiri osnovne grupe proizvoda - GLOVIS PLAY - dječija igrališta za javnu upotrebu, GLOVIS FUN - dječija igrališta za privatnu upotrebz+u, GLOVIS WOOD – dubinska impregnacija drveta i GLOVIS COLOR – plastifikacija metalnih proizvoda.

- Od osnivanja do danas naše poslovanje se konstantno poboljšavalo, jer smo stalno uvodili nove tehnologije, mašine i alate obrade materijala, povećavali broj novih proizvoda te do danas izgradili visoko napredne, uzastopne operacije proizvodnje koje, kada se ukombinuju sa fleksibilnom i pouzdanom montažom i ugradnjom, dozvoljavaju nam da preuzmemo potpunu odgovornost ne samo za naše proizvode, nego i za njihovu montažu i ugradnju - ističe Baručija.

Dodaje da se i broj zaposlenih povećao od samo dva pri samom osnivanju do skoro trideset zaposlenih koliko broje danas.

- Sve to nas je navelo da uvedemo i inovacije u smislu digitalizacije poslovanja, pa smo tako uveli ERP sistem, DMS sistem, kao i platformu za digitalizaciju održavanja dječijih igrališta.

(Foto: Naida Baručija)

Sigurnost na najvišem nivou

Glovis je prvi proizvođač dječijih igrališta u BiH koji je uveo evropski standard za sigurnost dječijih igrališta.

- Glovis je prepoznat kao vodeći bosanskohercegovački proizvođač dječijih igrališta. Većina naših igrališta su dizajnirana na način da prije svega poštuju mjere za sigurnost djece na dječijim igralištima. Kada je u pitanju sigurnost, igrališta su testirana i certificirana od akreditovane laboratorije za ispitivanje prema standardu BAS EN 1176, odnosno Evropskom standardu za sigurnost dječijih igrališta. Bez usklađenosti sa ovim standardom ne bismo mogli izvoziti na područje EU, tačnije susjedne Hrvatske gdje smo prisutni već nekoliko godina, a početkom ove godine smo počeli izvoz u zemlje Skandinavije. Takođe, nastojimo da se proširimo i na područje ostalih susjednih zemalja, kao i zemalja Zapadne Evrope - otkriva nam Baručija.

Glovis trenutno priprema nekoliko manjih i većih projekata.

- Sada smo u završnoj fazi proizvodnje opreme za dječije igralište na jednoj od bosanskohercegovačkih planina, kao i opremanju unutrašnjosti i vanjskog igrališta novoizgrađenog vrtića u Švedskoj, te istovremeno radimo na desetak drugih projekata.

Boručija kaže da sirovine nabavljaju kako u okruženju, tako i duž cijele BiH, ali i Evrope, a sve u zavisnosti od toga, dodaje, da li zadovoljavaju standarde kompanije za kvalitetom ulazne sirovine.

- Iz naše proizvodnje je izašlo više od 1.000 projekata, odnosno cjelokupnih igrališta, a možemo izdvojiti nekoliko: izgradnja igrališta od ariša sa najdužim toboganom u BiH na Trebeviću, igralište u Hrvatskoj u Korenici u sklopu rekreativnog centra od ariša koje je dizajnom prilagođeno lokaciji. Zatim tu je dosta tematski slično igralište u našem gradu, takođe prilagođeno dvorištu osnovne škole i vrtića koje zajedno za cjelokupnim ambijentom čini jedno od najljepših školskih dvorišta, kao i još stotine projekta manjeg ili većeg obima koji krase pretežno eksterijere vrtića, škola, centara, restorana, kafića, parkova itd.


Prednosti Zenice za poslovanje

Projekt menadžer kompanije Glovis ističe da je prednost Zenice njen položaj u centru Bosne i Hercegovine, što im olakšava putnu komunikaciju s ostatkom zemlje, ali i dalje.

- Tu je i Biznis inkubator kao dio Poslovne Zone Zenica 1, čiji smo i sami bili korisnici u prvih pet godina poslovanja. U toku perioda inkubiranja radili smo na izgradnji poslovnog objekta, te imali saradnju sa ostalim tzv. firmama inkubircima, što uveliko olakšava poslovanje firmama početnicima u biznisu.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.