NavMenu

Elektroprivrede u FBiH predložile modele povećanja cena struje

Izvor: eKapija Petak, 05.11.2021. 13:10
Komentari
Podeli
(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Predstavnici Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB predložili su juče Vladi FBiH svoje modele povećanja cene električne energije za poslovne subjekte.

Nakon tematske sednice Vlade o stanju u energetskom sektoru u FBiH, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je za medije da bi njihovim "stepenastim modelom" bila ograničena i cena, ali i potrošnja struje, prenose Vijesti.ba pozivajući se na Fenu.

– Oba ta prijedloga imaju uporište u Zakonu o kontroli cena i Zakonu o energijskoj efikasnosti – naveo je Andelija.

Dodao je da je predloženo da Elektroprivreda eventualni višak prihoda većim delom usmjeri u povećanje cene uglja kako bi olakšali poslovanje rudnika.

Andelija je rekao da je problem ugovaranja s kupcima na "tržišnom snabdijevanju" nastao zbog nerazumevanja načina na koji funkcioniše tržište električne energije.


Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede HZ HB Mostar Zoran Tabak pojasnio je da je njihov predlog da Vlada, kao njihov većinski vlasnik, fiksira gornju cenu električne energije i time svim kompanijama olakša planiranje naredne godine.

– Takođe, time bi cena struje trebalo da bude prihvatljiva industriji, a i samoj Elektroprivredi HZ HB, da ne ugrozi njeno svakodnevno poslovanje – kazao je Tabak.

Poručio je kupcima Elektroprivrede HZ HB da snabdevanje ni u jednom trenutku neće doći u pitanje i da će iskoristiti sve mehanizme da cene učine podnošljivim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.